Prvi put u više od pet mjeseci rata, brod natovaren hranom napustio je u utorak Cipar i zaplovio prema opkoljenom Pojasu Gaze čije je stanovništvo na rubu gladi, a Izrael nastavlja s bombardiranjem koje je odnijelo desetke života u posljednja 24 sata.

Dok stanovništvo na rubu gladi vapi za pomoći, brod španjolske nevladine organizacije Open Arms napustio je luku Larnaca, udaljenu oko 370 kilometara od Gaze. Plovi kroz humanitarni koridor koji su uspostavile Europska unija i još nekoliko zemalja.

Brod je natovaren s 200 tona hrane koje će po Gazi dijeliti američka organizacija World Central Kitchen čiji su timovi počeli graditi pristanište za istovar tereta.

Cipar, članica EU-a najbliža Gazi, najavio je da priprema drugi, “puno veći” teret.

Šef europske diplomacije Josep Borrell osudio je pred Vijećem sigurnosti UN-a korištenje gladi kao “oružja u ratu”. “Ova humanitarna kriza nije prirodna katastrofa (…) uzrokovao ju je čovjek”, rekao je.

Arapske i zapadne zemlje više od tjedan dana iz zraka isporučuju pomoć na dnevnoj bazi i s Europskom unijom uspostavile su pomorski koridor prema opustošenom palestinskom teritoriju pod opsadom Izraela.

Pošto velikoj većini od 2,4 milijuna stanovnika Gaze prijeti glad, UN ponavlja da ova pomoć ne može zamijeniti kopneni put koji kontroliraju izraelske vlasti, a kojim pomoć stiže u tragovima.

“Trebalo bi 300 kamiona s hranom ući u Gazu svakog dana”, rekla je direktorica Svjetskog programa za hranu Cindy McCain. “Vrijeme istječe. Gladni narod Gaze ne može više čekati”, rekla je.