Na svetkovinu Presvete Euharistije, u četvrtak 8. lipnja 2023., u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice, sedamnaestero djece – od kojih su većina izbjeglice iz Ukrajine, pristupilo je prvi puta svetoj Tajni ispovijedi i primilo prvu pričest na svečani način.

Naime, u bizantsko-katoličkom obredu djeca se odmah pričešćuju prigodom krštenja i miropomazanja, a sada povodom prve ispovijedi primili su i na svečani način pričest. Svečanu liturgiju sv. Ivana Zlatoustog, u zajedništvu s više svećenika, služio je križevački vladika Milan Stipić, a pjevali su pjevači Katedralnog zbora. Svetu euharistiju primila su ukrajinska djeca koja su kao izbjeglice smješteni u domu u Vrbovcu te djeca iz dječjeg doma kojega vodi Križevačka eparhija pod nazivom ”Paviljon sv. Marka Križevčanina” u Križevcima, a vladika Stipić ih je osobno pripremao.

pricest1

U propovijedi je vladika MIlan naglasio: ”Svečani je to i radostan događaj jer kad primamo Kristovo tijelo i krv primamo i u sebe uzimamo njegove božanske osobine. Primajući sveto Tijelo i svetu Krv naše tijelo i naša krv se sjedinjuju s Gospodom Isusom Kristom, i mi postajemo s njim jedno biće. Isus Krist s nama čini čudo, jer ono što je bilo ljudsko, smrtno i raspadljivo sada oblači na svet i božanski način u Božje, vječno i neraspadljivo. Tako na jedinstven način postajemo i potpuni članovi svete Crkve – jedne Kristove obitelji, što je najveća čast koju ljudsko biće može doživjeti” – rekao je biskup Milan. ”Kada se pričešćujemo postajemo jedna duša i jedno srce s Kristom” naglasio je biskup Stipić. Nakon svete liturgije pričesnici su dobili posebne spomenice te su se s roditeljima zajedno okupili na domjenku.

pricest2