PROVJERILI SMO Kakve plaće imaju gradonačelnici na sjeveru Hrvatske?

16. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Vijesti PROVJERILI SMO Kakve plaće imaju gradonačelnici na sjeveru Hrvatske?


U doba korone mnogi gradonačelnici odlučili su se na mjere štednje, neki su krenuli od sebe i smanjili si plaće, a ima i onih koji se i dalje ponašaju kao da krize nema.

S obzirom na sve težu ekonomsku situaciju gdje Vlada predviđa pad BDP-a od 9,4 posto, a ekonomisti upozoravaju na još crnji scenarij, istražili smo kakve plaće imaju gradonačelnici na sjeveru.

Iako su ovi podaci dostupni u imovinskim karticama poslali smo upite svim gradonačelnicama kako bi provjerili jesu li im se prihodi mijenjali s obzirom na najavljene štednje u gradskim upravama.

Najbolja situacija je u Koprivničko-križevačkoj županiji. Koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić potvrdio nam je smanjenje svoje plaće za 15 posto u travnju pa mu je sada bruto plaća 17.193,80 kuna. Đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči ima bruto plaću 17.855,10 kuna, a zbog mjera ta mu je plaća smanjena za dodatnih 10 posto.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn službeno nam je potvrdio kako su mu primanja u skladu s podacima u imovinskoj kartici. Bruto plaća mu je 20.033,50 kuna, tj. 13.428,00 kuna neto, što bi značilo kako u ovom trenutku u Podravini i Prigorju križevački gradonačelnik ima najveću plaću.

Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca prema imovinskoj kartici ima bruto plaću 20.014,05 kuna, a u telefonskom razgovoru nam je kazao kako mu je neto plaća malo porasla zbog staža i porezne reforme pa ona sada iznosi 12.949,00 kuna.

Muke po imovinskoj kartici

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak uz varaždinskog gradonačelnika zasigurno ima najveću plaću. Osim što ima najveću plaću jedini ima i neslaganje u primanjima, naime u imovinskoj kartici koja je zadnji put ažurirana u kolovozu 2019. godine piše kako mu je bruto plaća 22.571,72 kuna, dok se preko aplikacije Transparentno, koja je u vlasništvu Grada Bjelovara, vidi kako je u travnju dobio plaću od 27.000,29 kuna, što je razlika od gotovo 4500 kuna.

Oko ove velike razlike Hrebak nam se i očitovao, kazavši kako je sve točno što piše u imovinskoj kartici, osim što nije napravljena izmjena od 1. svibnja kada je prirez ukinut u Bjelovaru. S time je navodno nastupila promjena plaće koja je veća u neto iznosu, a bruto je ostao isti. Barem tako tvrdi bjelovarski gradonačelnik koji nam i dalje nije pojasnio zašto mu plaća nije ažurirana u imovinskoj kartici te je li zbog toga u prekršaju.

Isto tako nije jasno kako je moguće da čelni čovjek Bjelovara ima skoro duplo veću plaću od gradonačelnika Koprivnice, a po gospodarskom razvoju Bjelovar znatno zaostaje za Koprivnicom koja već godinama nema prirez.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Dubravko Bilić, gradonačelnik Ludbrega prema imovinskoj kartici ima bruto plaću 19.469,46 kuna, a naš upit Bilić nije htio egzaktno odgovoriti, već se je pozvao na Zakon o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi kojim je utvrđen koeficijent plaće, a on iznosi 4,55.

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok nije se očitovao na naš upit, ali prema imovinskoj kartici ima najveću plaću uz Hrebaka te ona iznosi 27.845,78 kuna, odnosno neto plaća mu je 17.860,00 kuna.

Grad Bjelovar i dalje ne želi otkriti je li bilo stranačkog zapošljavanja, pozvali se na GDPR

Grad Bjelovar se očitovao i na informacije koje je objavio Bjelovarski list koji tvrdi kako je u gradskoj upravi bilo stranačkog zapošljavanja.

Iz Gradske uprave poručili su kako je ove godine u službu u Grad primljena jedna službenica, srednje stručne spreme, upravno-pravne struke, na radno mjesto referentice blagajničkog poslovanja.

– Radi se o prijemu u službu na osnovi zakonski dopuštenoga Sporazuma između državnog tijela i Grada Bjelovara bez provođenja javnog natječaja što je regulirano člankom 18. st. 2. i 3. Zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi ( Narodne novine br.86/08, 61/11, 04/18, 112/19). Sve je napravljeno prema Zakonu, a sukladno potrebama Grada radi nužnog popunjavanja radnoga mjesta. Identitet djelatnice ne smijemo otkrivati sukladno uredbi o zaštiti osobnih podataka – kazali su.

Naravno taj odgovor vrlo je čudan s obzirom da su aplikaciji Transparentno navedeni svi osobni podaci namještenika i službenika Grada Bjelovara.

Iz kojih razloga Grad ne želi otkriti identitet zaposlenice do objave ovog teksta nismo uspjeli doznati. (mm)

M. Mirković/prigorski.hr

Facebook Comments