Predsjednik Hrvatske udruge djelatnika hitne medicinske pomoći Danijel Šota je nakon prosvjeda djelatnika hitne službe u Varaždinu i sastanka sa županom Anđelkom Stričakom izjavio kako je od njega zatraženo da  razriješi dužnosti ravnatelja županijskog zavoda te službe Mladena Smoljanca.

Nezadovoljni radnici hitne službe i sanitetskog prijevoza Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije, članovi Hrvatskog sindikata djelatnika hitne medicinske pomoći i Sindikata medicinske sestre/tehničari ‘Zajedno’ u ponedjeljak su prosvjedovali te od župana zatražili smjenu ravnatelja Zavoda Mladena Smoljanca koji pak opovrgava sve optužbe djelatnika.

Prema riječima predsjednika sindikata ‘Zajedno’ Krunoslava Kušeca, mirnim prosvjedom pred Županijskom palačom i dolaskom  županu željeli su poručiti – Dosta je!

„Dosta je mobinga, dosta je omalovažavanja i prijetnji, dosta je malverzacija u vezi isplata covid dodatka, čime je ravnatelj Smoljanec svoje djelatnike oštetio za oko 250 tisuća eura”, ustvrdio je. Dodao je kako traže da se Smoljanca hitno smijeni s dužnosti ravnatelja, naglasivši da neće odustati, da će ‘ići do kraja, ako treba i sa štrajkom.

Šota: Tražimo smjenu i  Grbe Bujević

Danijel Šota je novinarima nakon sastanka sa županom Stričakom rekao da su ga izvijestili o svemu što se događa u NZHM-u  ‘od ravnateljeve odluke o vožnji medicinskih sestara i tehničara u prostoru za pacijente, pa do zanemarivanja nabave opreme i vožnje dostavnih paketa u sanitetskom prijevozu’.

„Tražili smo momentalno da župan ravnatelja Zavoda razriješi dužnosti što nije učinio, a ni neće jer će čekati rezultate svih onih mjerodavnih institucija u državi koje bi to trebale napraviti na osnovu naših kaznenih prijava. Htjeli smo ovaj put izbjeći te slučajeve, da ne bude putem kaznenih prijava, da Županija i Zavod nemaju sudskih troškova koji će se dogoditi”, rekoa je Šota.

Dodao je da se takve stvari događaju i u drugim županijama te da traže smjenu ravnateljice HZHM Maje Grbe-Bujević “koja je isto jedna od odgovornih za ovakve stvari u zavodu”, poručio je Šota.

„Iz Hrvatskog sindikata hitne medicine kontaktirali su nas u četvrtak i zatražili sastanak vezano uz njihove predstavke na rad ravnatelja Zavoda. Napominjem, da nam se i prije toga u ponedjeljak, također putem dopisa obratio i Sindikat ‘Zajedno’, a njihove smo naloge odmah isti dan uputili nadležnim institucijama na postupanje”, istaknuo je župan Stričak.

Naglasio je da je od sindikata zatražio da sve primjedbe na rad ravnatelja dostave u pisanom obliku nakon čega će zatražiti i očitovanje mjerodavnih institucija, kao i očitovanje Upravnog vijeća koje imenuje i razrješava ravnatelje.

Smoljanec: Do ovog trenutka nikad nitko nije niti pismeno, niti usmeno podnio nijedan prigovor’

Novinarima se danas obratio i prozvani ravnatelj NZHM- a Mladen Smoljanec koji je istaknuo da je u Zavodu organizirano Povjerenstvo za zaštitu dostojanstva i rada djelatnika kojem ‘do ovog trenutka nikad nitko nije niti pismeno, niti usmeno podnio nijedan prigovor’. Kada je riječ o covid dodatku, Smoljanec tvrdi da se isplaćivao sukladno uredbi Vlade.

Zamoljen da komentira optužbe za mobbing, ravnatelj je rekao da nikad nije digao glas, a kamoli nekome prijetio ili loše rekao, jer on “sve rješava dijalogom.”

„Svih 160 ljudi koji danas nisu bili na prosvjedu to znaju, a za ovih desetak nezadovoljnika ne znam što žele, to morate njih pitati”, rekao je. Na pitanje je li u Zavodu bila inspekcija, Smoljanec je odgovorio da ‘”nstitucije rade svoje postupke, još su neki najavljeni

Ministarstvo zdravstva je primilo prigovore Hrvatskog sindikata hitne medicine te su  su primjedbe uputili u Hrvatski zavod za hitnu medicinu, HZZO, Hrvatsku komoru medicinskih sestara, Državni inspketorat RH i na znanje  ravnatelju Smoljancu.