Prosvjed „Recimo zajedno NE spalionici na Rebru“ održala je u četvrtak pred Ministarstvom zdravstva Građanska inicijativa – Stop spalionici Rebro, pozvavši ministra Vilija Beroša da odustane od gradnje spalionice infektivnog otpada u KBC-u Zagreb jer je opasna za zdravlje.

Prosvjednici su se s transparentima, crvenim kartonima, zviždaljkama i bubnjarom, te balonima u obliku slova imena ministra – “Vili”, okupili ispred zgrade Ministarstva zdravstva kako bi Berošu glasno poručili da potpuno zaustavi taj “monstruozan projekt”.

Također su apelirali na premijera Andreja Plenkovića da zaustavi izgradnju spalionice jer, kako je rekla Maris Špero iz Građanske inicijative, očito je da ministar zdravstva to nije u stanju.

“Danas smo okupljeni ovdje kako bismo se suprotstavili skupom, neodgovornom projektu usred Maksimira, ni manje ni više nego na Rebru. Ovdje smo kako bismo ministru koji je planirao ovaj projekt, koji je sudjelovao u njegovom odabiru, a koji treba čuvati naše zdravlje, rekli – ne može, odustanite odmah”, poručila je Špero.

Podsjetila je da se 12.000 građana potpisalo na peticiju protiv odluke o izgradnji spalionice, koja je donesena bez suglasnosti zajednice, i ustvrdila da je “spalionica najskuplje i najopasnije rješenje”.

“Spalionice infektivnog medicinskog otpada ne smiju biti naša budućnost, ne smijemo dopustiti da se naša zajednica pretvori u mjesto koje udiše opasne tvari i koje trpi posljedice loše odluke. Imamo Ustavom zagarantirano pravo na čist zrak i zdrav okoliš za nas i našu djecu”, istaknula je Špero.

Novinarima je izjavila da nadležni ured Grada Zagreba nije dao suglasnost na prostorni plan, čime je inicijalno dokumentacija nositelja projekta nezakonita jer da bi ušli u sljedeću fazu  – procjenu utjecaja projekta na okoliš, moraju imati suglasnost na prostorni plan.

Rekla je i kako “znaju da ministarstvo ne odustaje i da će prilagoditi brojke proizvodnje otpada” i ići s novim projektom koji se tiče samo otpada koji nastaje na “Rebru”, a ne i u ostalim bolnicama KBC-a Zagreb.

Mnistar zdravstva Vili Beroš odgovorio je danas prosvjednicima na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade istaknuvši da izgradnja spalionice na Rebru uopće nije u nadležnosti Minsitarstva zdravstva nego Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.