Sedam udruga poljoprivrednika nastavilo je u četvrtak prosvjede blokadama cesta diljem Srbije tražeći od države pomoć, poticaje i subvencije za ratarsku i stočarsku proizvodnju, te povoljnije cijene goriva.

Poljoprivrednici su s blokadama cesta traktorima i poljoprivrednim strojevima počeli u ponedjeljak, mnogi od njih ustrajavaju u prosvjedu ostajući i tijekom noći na području Kragujevca, Šapca, Kraljeva, Niša, Požarevca, Zrenjanina, Pančeva i Novog Sada.

Na ceste su izišli poslije neuspješnog pokušaja da s premijerkom Anom Brnabić dogovore potporu Vlade ratarima i stočarima.

Od Vlade su, kako kažu,  tražili “samo ono što svi proizvođači u ostalim državama u okruženju, regiji i EU imaju već 20 godina” – poticaje od 300 eura po hektaru obradive površine, plavi dizel bez državnih pristojbi za poljoprivredu, te premiju od 17 centi eura po litri mlijeka. Ratari i stočari od vlasti očekuju i da im osiguraju cijene poljoprivrednih proizvoda, pšenice, kukuruza i soje kao na burzama u Budimpešti i Parizu.

Prosvjednici su zaprijetili da će traktorima doći u Beograd, što bi moglo dodatno pojačati pritiske na vlast, s obzirom da je za petak najavljen i treći prosvjed “Srbija protiv nasilja”, koji je prošlog tjedna u dvije prosvjedne povorke u središtu prijestolnice okupio desetke tisuća ljudi.

Vlast te prosvjede smatra političkim, jer je na njih, povodom dva masovna ubojstva i toleriranja nasilja u medijima i javnom prostoru, početkom svibnja pozvala proeuropska oporba.

Ponudu o djelomičnom udovoljenju zahtjevima poljoprivrednika, koju im je danas poslao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić poslije razgovora s čelnicima jedne udruge stočara i proizvođača mlijeka, većina sudionika u blokadama smatra nedovoljnom da bi odustali od prosvjeda.

Prijedlog o kompromisnom povećanju poticaja po litri mlijeka i grlu stoke, te razliku u cijeni uvoznih sireva, objavljenom iz Vučićeva ureda poslije sastanka na kojem su sudjelovali i resorni ministri, prosvjednici vide kao “kontrolu štete”. Poručuju da se njihovi problemi ne mogu rješavati djelomično i nepotpuno.

Oni su novinarima rekli su su pregovarači s Vučićem “pijuni” i “sateliti” vlasti i “provladine udruge“, a Vučića smatraju “nenadležnim” za njihove probleme, koji su posao i obveza za resorna ministarstva i Vladu.

Poljoprivrednici iz šumadijske regije – Kragujevca, Rače, Batočine i Lapova, krenuli su ka Beogradu, a njihove kolege iz Novog Sada, Kraljeva i Pančeva poručuju da će večeras odlučiti hoće li im se pridružiti, objavili su danas beogradski mediji.

Reporter N1 Beograd javlja da je zbog blokade kod Požarevca potpuno paraliziran promet ka dijelu istočne Srbije – Velikom Gradištu, Petrovcu na Mlavi, Žagubici.

Prosvjednici su se požalili novinarima da su izloženi pritiscima kako bi odustali od prosvjeda i blokada i da zato više neće najavljivati svoje daljnje poteze i cestovne pravce koje će blokirati.

“U ovom trenutku poljoprivrednici ne maltretiraju narod, već narod maltretira Vlada Srbije koja se nije odazvala i udostojila pozvati nas“, rekao je poljoprivrednik Nedeljko Savić, koji sudjeluje u blokadama kod Požarevca.

Prema medijskim izvješćima s terena, incidenata na prosvjedima nema, a policija osigurava čelo i začelje prosvjednih povorki.