Predstavnici samostalnih umjetnika prosvjedovali su u srijedu na Markovu trgu zatraživši podizanje koeficijenta obračuna osnovice za mirovine na 1,8, porast koeficijenata sukladno s rastom koeficijenata zaposlenih u javnim službama, kao i druge kompenzacijske mjere.

Prosvjednici nezadovoljni trenutnim položajem samostalnih umjetnika, na Markovom trgu prosvjedovali su bubnjevima, zvižducima, pjesmom, ali i transparentima kojima su poručili: “Loše nam se piše, tražimo više”, “I Meštrović bi skupljao boce”, “A.P. koji je tvoj koeficijent?”, “1 saborski zastupnik = 5 samostalnih umjetnika”.

Izmjenama Zakona o doprinosima u sklopu novog Vladina paketa mjera, samostalnim umjetnicima kojima se doprinosi plaćaju iz državnog proračuna od 1. travnja povećava se koeficijent za izračun osnovice za obračun doprinosa s 0,8 na 1,2, odnosno vraća se na vrijednost prije uvođenja antirecesijskih mjera iz 2009. godine.

“To je koeficijent koji nas nitko nije pitao želimo li ga, nitko od nas nije vodio nikakvu komunikaciju. Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika tražila je koeficijent od 1,8 koji bi uskladio koeficijente samostalnih umjetnika s koeficijentima umjetnika koji su zaposleni u državnim, odnosno umjetničkim institucijama”, rekao je ilustrator i jedan od organizatora prosvjeda Matija Pisačić.

Dodao je kako je koeficijent od 1,2 “retrogradan” jer ih vraća na stanje iz 2008., što je ocijenio nedopustivim upozorivši da se mirovine samostalnih umjetnika sa sadašnjim koeficijentom od 0,8 kreću od 1500 do 2500 kuna.

“Antirecesijske mjere su nekim ludim razlogom ostale idućih 14 godina. Krajnje je vrijeme da se napravi promjena i da se koeficijent podigne na 1,8 koji je i dalje minimalni iznos za nekakav normalan život umjetnika kasnije u mirovini”, rekao je Pisačić.

Kompenzacijske mjere za proteklih 14 godina

Pojasnio je kako umjetnici nisu nikakav teret države jer sami moraju osiguravati sredstva za život, a koeficijent im je bitan za izračun tek kada dođu u mirovinu.

Osim podizanja koeficijenta za obračun osnovice za mirovine, umjetnici od Vlade traže rast koeficijenta sukladno s rastom koeficijenata drugih zaposlenih u javnim i državnim službama te ustanovama u kulturi.

Traže i kompenzacijske mjere za proteklih 14 godina s koeficijentom od 0,8, ali i kompenzacijske mjere za umjetnike koji su otišli u mirovinu s tim koeficijentom jer se za izračun mirovine računa cijeli radni vijek.

Također, s Ministarstvom kulture i medija žele otvoriti transparentan i konstruktivan dijalog s obzirom na to da je sa svim njihovim problemima upoznato još od 2011.

Na prosvjedu su također naveli kako neprihvatljivim smatraju da imaju plaćeno bolovanje tek nakon 42 dana bolesti, da nemaju naknadu za profesionalne bolesti, da nisu kreditno sposobni te da ovise isključivo o projektnom financiranju.

Samostalne umjetnike i njihove zahtjeve podržala je saborska zastupnica i glumica Urša Raukar-Gamulin (Možemo).