Prosvjed pred Beroševim stanom organizirao križevački vjeroučitelj

14. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Križevci Prosvjed pred Beroševim stanom organizirao križevački vjeroučitelj

Foto: Marin Tironi/PIXSELL


Na privatnoj adresi ministra zdravstva Vilija Beroša, gdje živi sa svojom obitelji, u 19 sati okupilo se desetak prosvjednika, koje je putem Facebooka javno pozvao križevački vjeroučitelj Ivan Pokupec. Poziv je nazvao ‘kućnim posjetima stožerašima’, a plan mu je da svaki dan do daljnjega u nenajavljeno vrijeme dolaze pred privatne stanove članova Stožera i tamo se zadrže 15 minuta, piše jutarnji.hr.

– Od danas nadalje svaki dan u nenajavljeno vrijeme posjetiti kućnu adresu jednog člana stožera na 15 minuta te njima, njihovim obiteljima i susjedima dati do znanja što mislimo o teroru koji provode nad nama, našim obiteljima i susjedima. Vrijeme i mjesto kućnog posjeta najavljujemo zbog potreba medija: u 19 sati posjećujemo gospodina ministra šatoraško-prozorskog zdravstva, Vili Beroš – stajalo je u objavi.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list na mjesto događaja stigla je i policija, i to po pozivu stanara, no je li bilo kršenja javnog reda i mira još nije poznato.

Povod ‘kućnih posjeta’, kako ih Pokupec naziva, su 15-minutne posjete roditeljima na bolničkom liječenju, a protest je zbog uvjeta za ulazak, posjedovanje covid potvrde.

– Majkama i očevima koji ju nemaju se POTPUNO zabranjuje ići k djeci. Barem je takva situacija u općoj bolnici “Dr. Tomislav Bardek” u Koprivnici. Kao i prošle godine, za to nema niti jednog znanstvenog, epidemiološkog, niti moralnog argumenta. No ovaj put dodatni uvjet služi prisili zabrinutih roditelja na cijepljenje – navodi kao objašnjenje iako je nejasno zašto bi iti jedan roditelj sveo na minimum mogućnost zaraze vlastitog djeteta.

Jutarnji je kontaktirao i ministra Beroša, no on prosvjednike nije vidio jer je u Saboru.

– Dobio sam informaciju da je pred mojom zgradom bilo desetak ljudi. Smatram potpuno neprimjerenim da netko poziva na dolazak na mjesto gdje živim ja ili moje kolege iz Stožera. U komentarima su vidljive i prijetnje, koje naravno osuđujem, ali se na žalost često događaju – kaže Beroš i dodaje kako nije primjereno niti zbog njegove obitelji.

Što se razloga prosvjeda tiče, kaže kako mu je nejasno da bi bilo koji roditelj htio ići u posjetu djetetu bez da je napravio maksimum da ne zarazi svoje dijete.

Poziv na kućne posjete lajkalo je preko 800 ljudi, a stotina ih je ostavila komentar, od kojih su neki govorili o ‘padanju glava’.

Ivan Pokupec, križevački je vjeroučitelj, bivši član Živog zida i supredsjednik Slobodne Hrvatske. Na društvenim mrežama se opisuje kao – ‘Ostvareni suprug i otac. Pro-lifer u tijeku. Sretno neuspjeli političar. Kršćanin. Aktivist. Sit-down komičar. Podcaster. Javni preziratelj lažne desnice i licemjerne ljevice. Konzervativni liberal’.

Početkom školske godine u javnosti se pojavljivao kao gorljivi zagovaratelj zabrane nošenja maski u školama, a svoj stav napisao je Facebooku, uoči početka nastave u novoj školskoj godini, rezolutno napisao da učenici. Tada je napisao kako na njegovoj nastavi djeca neće nositi maske nikada, niti će biti cijepljeni”.

– Maske i cijepljenje su isključivo odluka i odgovornost njihovih roditelja će mi morati pismeno obrazložiti i potpisati dopuštanje maltretiranja svog djeteta – pisao je Pokupec. Govorio je i da su njegovi učenici u njegovoj učionici najzaštićenija bića na ovom svijetu jer ih štite konvencije, zakoni, pravilnici te on kao nastavnik te da je u tih 45 minuta sam on najbliže tati što imaju i da to shvaćam vrlo ozbiljno.

– Napad na bilo koga od njih je napad na moje dijete, meni povjereno na poučavanje i odgoj. Za svoju djecu sam spreman učiniti velike stvari. A ako ih netko ugrozi, i užasne – blago je zaprijetio. Zanimljivo je u svemu bilo što učenici o kojima je govorio uopće nisu trebali nositi maske.

No, Pokupec se aktivizmom bavio i ranije kada je jajima zasuo zgradu ministarstva zdravstva, u vrijeme kada je ministar bio Milan Kujundžić. Povod je bila smrt 21-godišnjeg Mattea Ružića koji je preminuo je na ulici u Zaprešiću, sporno je bilo što mu je pomagao tim hitne pomoći u kojem nije bilo liječnika.