Poljoprivrednici u Bugarskoj podignuli su privremene blokade na autocestama i pristupnim cestama s Rumunjskom i Grčkom u ponedjeljak prosvjedujući protiv ukidanja zabrane uvoza žitarica iz Ukrajine te najavljuju da su spremni i traktorima do Sofije u utorak, javljaju mediji.

U petak je Europska komisija odlučili okončati ograničenja na uvoz proizvoda iz Ukrajine, a bugarska vlada glasala je za ukidanje zabrane u čemu se razišla s tri druge članice Unije – Poljskom, Mađarskom i Slovačkom koje su najavile da će održati ograničenja.

Kontrole nad uvozom ukrajinskog žita omogućile su pet zemalja – Bugarskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj da na vlastitom tržištu ograniče trgovinu proizvodima kao što su žito, kukuruz, repica ili suncokret iz Ukrajine.

Predstavnici poljoprivrednog sektora u Bugarskoj postavili su cestovne barikade protiv odluke o ukidanju zabrane u strahu od jeftinog uvoza.

Prosvjednici su najavili da planiraju traktorima krenuti put Sofije u utorak kako bi nastavili akciju.

Bugarski ministar Nikolaj Denkov rekao je u nedjelju da on “neće pregovarati s teroristima”.

Prošlog tjedna bugarski parlament ukinuo je zabranu – i prije Europske komisije – zahvaljujući glasovima prozapadne većine zastupnika, javila je agencija BTA.