Papa Franjo kazao je u subotu, komentirajući početak obilježavanja svoga 80. rođendana posebnom misom na kojoj su mu se pridružili kardinali koji žive u Rimu, kako ga muče teške misli vezane uz starenje.

“Nešto što izgleda ružno i zastrašujuće – starost – na pameti mi je ovih nekoliko dana”, priznao je Papa po završetku vjerske službe u kapeli Paolina.

Pozivajući se na stare rimske pjesnike i filozofe poput Cicerona i Plinija, papa Franjo opisao je starost kao “žudnju za mudrošću” dodavši: “Nadajmo se da će to tako biti i za mene”.

“Molite se da moja starost bude takva: mirna, ispunjena vjerom, plodna, a i puna radosti”, kazao je Papa okupljenim kardinalima.

Vatikan je otvorio sedam e-mail računa kako bi mogao primiti sve čestitke koje stižu u povodu papina rođendana, na latinskom, talijanskom, španjolskom, portugalskom, engleskom, francuskom, njemačkom i poljskom jeziku.

Iz Svete Stolice kažu kako Papa namjerava taj dan provesti “normalno”, s uobičajenim radnim aktivnostima.

Tako njegov današnji raspored uključuje susret s predsjednikom Malte, čelnikom vatikanske biskupske kongregacije, biskupom iz Švicarske i predstavnicima katoličke zajednice iz Toskane.

Tijekom noći Papi je stigla čestitka i američkog predsjednika na odlasku Baracka Obame.

“I riječju i djelom Papa je nadahnuo ljude diljem svijeta svojim porukama suosjećanja, nade i mira”, stoji u Obaminoj čestitki.

Obama je također zahvalio Papi za doprinos povijesnom približavanju između Sjedinjenih Država i Kube.

(Hina)

fah