Proslavljen dan policijske kapelanije „Sveti Marko Križevčanin“

6. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Vjera Proslavljen dan policijske kapelanije „Sveti Marko Križevčanin“

FOTO: VOJNI ORDINARIJAT U REPUBLICI HRVATSKOJ


Dan policijske kapelanije „Sveti Marko Križevčanin“ proslavljen je u ponedjeljak 6. rujna u crkvi Sv. Nikole biskupa u Koprivnici. Misno slavlje predslavio je vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan, izvijestio je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

S mons. Bodganom suslavili su biskupski vikar za pastoral MUP-a fra Frane Musić, policijski kapelan iz PU koprivničko–križevačke vlč. Ozren Bizek, policijski kapelan iz PU bjelovarsko-bilogorske vlč. Damir Vrabec, policijski kapelan iz PU međimurske vlč. Vjekoslav Vidaček te svećenici iz susjednih župa vlč. Dominik Vukalović, vlč. Leonard Markač, vlč. Ivica Puškadija i vlč. Tomislav Petrić.

U homiliji je biskup Bogdan istaknuo da se rodni zavičaj svetoga Marka Križevčanina i danas prepoznaje po crkvama i tornjevima koje je izgradila vjera te da je u tom ambijentu živio i odrastao i sveti Marko koji je bio čovjek s identitetom, kršćanin s identitetom, svećenik s identitetom. To je proces koji traje do posljednjeg dana života, naglasio je biskup.

Vlastoručni zapis, „Ja, Marko, Stjepan, Križevčanin, Hrvat…“ govori o njegovim korijenima i identitetu. Nadalje, sveti Marko je bio čovjek bistra uma, ali i čovjek koji je obilovao vrlinama, rekao je. Govoreći o mučeničkoj smrti svetoga Marka i dvojice njegovih kolega svećenika, biskup Bogdan je podsjetio kako oni nisu bili opasni jer su imali neku moć, nego su bili opasni zbog „opasnih ideja“, zbog svojega katoličkog identiteta. To je i naš identitet kojega trebamo čuvati i po kojem trebamo živjeti, naglasio je biskup.

ordinarijat1

Misnom slavlju prisustvovali su i gradonačelnik grada Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić, župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima, saborski zastupnik Darko Sobota, načelnik PU koprivničko–križevačke Miroslav Puž sa suradnicima, djelatnici Policijske uprave, predstavnici braniteljskih udruga te drugi vjernici. Na misnom slavlju pjevala je klapa HRM „Sveti Juraj“, izvijestio je Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj.

IKA

Facebook Comments


[ssba]