Možda jedino vjenčane fotografije imaju isti odjek i jednaka su referenca protoka vremena kao što su to maturalne fotografije.

Ne radi se, doduše, baš o maturalnoj fotografiji iz davne 1984.: tada su učenici u ‘šuvarici’, nakon dvije godine općeg školovanja u Centru za usmjereno obrazovanje, prelazili u sustav usmjerenog, strukovnog obrazovanja ‘za rad’, pa su se i učenici 2. d CUO Križevci, sastali na 35-godišnjici završetka zajedničkog školovanja.

Mladoliki jubilarci u početnim 50ima, dobro raspoloženi dočekali su i svog razrednika Željka Švađumovića, a od nekih tridesetak starih školskih drugova na vrijedan jubilej okupilo ih se oko petnaest.

Predsjednik razreda bio je Ivica Katavić:

– Sastali smo se danas nakon 35 godina ispred naše, tada srednje, nije još bila Gimnazija, CUO. Odlučili smo se sastati i vidjeti, podružiti, obnoviti sjećanja, veseli nas da je danas sa nama i naš razrednik, danas profesor u Gimnaziji Sesvete, prijsetit ćem ose onih kojih nažalost više nema, ali u svakom slučaju očekujemo druženje u dobrom rapsoloženju.

Mi smo maturirali 1986., ali smo zajedno išli u razred do 1984. Ako usporedimo ta naša vremena kada smo završavali srednjoškolsko obrazovanje i današnju situaciju, kada isto prolaze naša djeca, mislim da je bilo jednostavnije: ocjene su bile realnije, danas se ocjene napuhavaju i svašta se radi kako bismo djecu upisali u prestižne škole. Tada toga nije bilo.

Već smo se u srednjoj školi opredjeljivali i tkao smo i dalje studirali. Danas djeca upisuju gimnaziju, a nakon nje nemaju zanimanje, tek sada ovise o tome hoće li imati sreće, upornosti i znanja da završe fakultet. Na taj način stvara se ogroman stres za djecu, kao i za njihove roditelje.

U kvalitetnim gimnazijama niti 5.0 nije dovoljno, djeca se forsiraju na natjecanja. Mislim da je onaj sistem ipak bio bolji, ne možda kao sistem školovanja, ali za učenike je bio manje stresan i usmjeravao ih je prema zanimanju. Konačno, psihički je bilo jednostavnije i možda zbog toga iz tih vremena vučemo ugodne uspomene i zbog toga se rado susrećemo.
Usred priprema za večernje druženje uspjeli smo od učenica i učenika 2. d generacije 1984., dobiti i fotografiju koja je na istom mjestu napravljena pred 35 godina.

Zdenko Balog/prigorski.hr