U četvrtak, 30. svibnja, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, u katedrali svete Terezije Avilske u Bjelovaru, predslavio je Euharistijsko slavlje svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove, Tijelovo.
Svečano misno slavlje koncelebrirali su preč. Vjeko Holik, tajnik Apostolske Nuncijature na Filipinima, preč. Josip Stipančević, biskupijski ekonom, mons. Stjepan Ptiček, preč. Branko Fresl te vlč. Mislav Dabac.

U prigodnoj homiliji, biskup Vjekoslav rekao je okupljenima kako današnja svetkovina obnavlja događaj Isusove Posljednje večere kada je on u znaku Euharistije očitovao snagu božanske ljubavi prema čovjeku, jer je žrtvovao svoje tijelo za naše spasenje.

Napomenuo je kako danas živio u vremenu u kojemu smo skloni misliti kako se sve može kupiti, kada se malo drži do dane riječi, do vjernosti vlastitim odlukama. Upravo nam prvo čitanje govori o tome kako se isplati biti i ostati vjeran savezu koji sklapamo s Bogom.
Biskup je rekao kako je upravo Crkva mjesto gdje se obnavlja Novi savez u Kristovoj Krvi, savez kojemu smo mi baštinici. Svojom riječju, svojim životom, svojim prihvaćanjem i ostvarivanjem baštine koju nam je Krist ostavio, mi, vjernici ostvarujemo Novi savez u našim životima i u našem vremenu.

Naše sudjelovanje u Euharistiji nije kao onih koji samo promatraju, već smo oni koji svojim životom sudjelujemo u ostvarivanju Novog saveza. Cijeli naš život, naša svakodnevnica, prožeti su Isusovom žrtvom. Mi živimo primajući Tijelo i Krv Kristovu svaki dan u svoj život, kako bi postali kadri živjeti životom božjim, onako kako nas je Krist naučio.
Biskup Vjekoslav rekao je okupljenima da smo kao Crkva upućeni posebno onima koji ne poznaju Krista ali i onima koji su kršteni ali više za Krista ne mare. Kao Crkva moramo postati duboko svjesni da smo mi dionici Euharistijske žrtve, a time i dionici one ljubavi koju nam je Bog dao.
Po završetku misnog slavlja, održana je Tijelovska procesija po središnjem bjelovarskom trgu i parku koji se nalazi ispred same Katedrale.
Misno slavlje i Tijelovsku procesiju pjevanjem je pratio katedralni zbor pod ravnanjem mo. Ivane Matkov.

Tijelovo Tijelovo1 Tijelovo2 Tijelovo3