U Republici Hrvatskoj ustrojeno je ukupno 555 jedinica lokalne samouprave, i to 428 općina i 127 gradova te 20 jedinica područne (regionalne) samouprave, odnosno županija. Grad Zagreb, kao glavni grad Republike Hrvatske, ima poseban status, tako da je u Republici Hrvatskoj sveukupno 576 jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave. Od spomenutih 576 problem s proračunom muči samo Koprivničko-križevačka županija, a najviše župan Darko Koren kojeg proteklih tjedana proziva saborski zastupnik i đurđevački gradonačelnik Željko Lacković.

Lacković je uputio otvoreno pismo čelnim ljudima Koprivničko-križevačke županije, svim županijskim vijećnicima, Ministarstvu financija i medijima u kojem stoji sljedeće.

– Dok hrvatske institucije trebaju 50 dana da utvrde stvarno činjenično stanje, stvara se osjećaj nelagode da su političke igre i suviše upregnute u ovaj slučaj, te da na njih djeluje nedozvoljen utjecaj politike na funkcioniranje sustava kontrole zakonitosti proračuna.

Neovisno o sadržaju i ocjeni nalaza kontrole zakonitosti proračuna, te mogućim posljedicama u slučaju utvrđenja nezakonitosti proračuna, tražimo da u najkraćem roku Ministarstvo financija objavi svoj nalaz i spriječi izvršavanje Proračuna koji u sebi sadrži nesrazmjer rashoda i prihoda veći od 7 milijuna kuna i bez pokrića iz prethodnog razdoblja.

skupstina

Županija ne izvršava svoje obveze prema programima koje je objavljivala prošle godine, prebacuje obveze na naredna razdoblja, nije u stanju intervenirati u hitnim situacijama i sa zakašnjenjem isplaćuje plaće zaposlenicima – stoji u priopćenju Željka Lackovića u kojem apelira na ministra Marića da ažurira svoje službe i odradi posao bez politike i nepotrebnih političkih sastanaka.

 

 

 

 

Koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao je u intervjuu za prigorski.hr kako je situacija s proračunom manje-više medijski prenapuhana. – To je moment na koji se oporba ulovila i koristi za političke obračune. Tu nema “mesa” na kojem bi kasnije mogli politički profitirati. Ovih dana ćemo uskladiti sve eventualne stvari s Ministarstvom financija i tu neće biti problema. Poznato je da je proračun ispravan zakonski i uravnotežen.

Naš problem s proračunom proizlazi iz duga bolnice kao i proračuni svih ostalih županija, jedino je samo razlika što u drugim županijama nitko nije nikoga prijavio Ministarstvu financija. Sve ćemo uskladiti i ta će priča završiti – rekao nam je Koren.

Situacija oko proračuna je i dalje napeta, a sve će biti jasnije nakon odluke Ministarstva financija.

prigorski.hr