Proračun Grada Zagreba za 2024., kada se zbroje sve stavke za osobe s invaliditetom je 80 posto veći nego proračun u 2023., istaknula je u ponedjeljak zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec na tradicionalnom druženju s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom.

To je, kaže Dolenec, nezapamćen iskorak u jednoj godini, a sastoji se u nizu ulaganja. U 2024. Grad Zagreb će kupiti 10 novih kombi vozila ZET-a za prijevoz osoba s invaliditetom, a trenutno ih ima 34.

Dolenec je istaknula i da se radi niz ciljanih investicija u gradske ustanove. U “Malom domu” otvorit će se dvije nove lokacije, u Centru “Novi Jelkovec” otvorit će se tri nove lokacije, a Centru “Silver” obnovit će se dio usluga. Također, ustanova “Suvag” i Specijalna bolnica Goljak dobivaju nove lokacije unutar Doma zdravlja istok.

“Znači, radi se puno na proširenju usluga, doći ćemo do većeg broja korisnika, a omogućit će se i rana intervencija kod djece s teškoćama”, istaknula je Dolenec.

Kaže da puno novca ide za djecu s teškoćama, kako bi se u što ranijoj dobi postiglo što više i iz perspektive odgoja i obrazovanja, što znači uključivanje u vrtiće i škole, ali i socijalnih i zdravstvenih usluga.

Rekla je da su u današnjem razgovoru naišli na odobravanje predstavnika udruga osoba s invaliditetom s obzirom na nove, bitne iskorake.

Udruge su, kaže, tražile i da unaprijede financiranje, da ono bude još kvalitetnije i, ako je moguće, i višegodišnje kako bi im to pružilo još veću sigurnost.

Razgovaralo se i o tome da ustanove budu što pristupačnije osobama s invaliditetom.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da u originalnom projektu kazališta “Gavella”, čija je obnova trajala šest godina, nije bilo lifta te istaknuo da su u gradski proračun za 2024. stavili i to, da ta nova mala scena koja je na prvom katu dobije lift tako da će kompletan program tog kazališta moći pratiti i osobe s invaliditetom.

Također, svi novi projekti temeljne društvene infrastrukture – zdravstvene, socijalne, odgojno-obrazovne ustanove moraju biti prilagođene osobama s invaliditetom, a u Gradu se radi i na tome da one budu po smjernicama “zelene gradnje”. “Tako da stignemo napokon u 21. stoljeće gdje smo odavno trebali biti”, istaknula je Dolenec.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović rekao je da su se u Gradskoj skupštini sastali s predstavnicima udruga osoba s invaliditetom na tradicionalnom druženju u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom i Međunarodnog dana ljudskih prava. Prijem se organizirao da bi razgovarali o boljim načinima uključivanja sugrađana s invaliditetom u život grada.