Većinom glasova – “9 “za” i 6 “protiv” vrbovečki gradski vijećnici usvojili su proračun Grada Vrbovca za 2017. godinu i projekcije za 2018. i 2019. godinu.

Uvodno obrazloženje proračuna dao je vrbovečki gradonačelnik Vladimir Bregović (HDZ). – Proračun je izbalansiran, uravnotežen na 58,5 milijuna kuna i od toga 16 milijuna EU projekata. Moram posebno istaknuti Upravni odjel za financije, a svi programi se provode i realiziraju. Dodatni trošak nam je sljedeće godine za provođenje izbora u iznosu 700 tisuća kuna. Iz izvornih prihoda pokrit ćemo dio duga prema Komunalcu, uredit ćemo groblje – rekao je Bregović i pozvao Udruge i Mjesne odbore da se dodatno i kroz LAG uključe u projekte.

bregovic

– Imat ćemo manji prihod od poreza na dohodak, ali će država vratiti ta sredstva. Nabavit ćemo novi kamion za odvoz otpada i novi buldozer za odlagalište. Nekoliko gradilišta ćemo staviti na tržište – kazao je. Bregović se osvrnuo i na četiri vijećnička amandmana. – Žao mi je što nema vijećnika Tvorića, jer bi se vjerujem složio sa činjenicama, a tiče se potrebe za izgradnjom Dječjeg vrtića. U prijedlogu proračuna stoji 100 tisuća kuna projektiranje novog vrtića u Lonjici i to je bio prvi amandman.

Amandman koji se tiče obrazovanja i stipendije za deficitarna zanimanja pokrenuli smo projekt u kojoj je nositelj 2. Osnovna škola, a uključeni su Razvojna agencija koja radi na aplikaciji, Grad Vrbovec i Fakultet informatike iz Varaždina. Očekujem do milijun kuna u tom projektu – istaknuo je Bregović.

bregovic

– Treće amandman se tiče uređenja gradske šetnice na području Vrbovca i ukidanje božićnica. Naši umirovljenici trebaju dobiti božićnice, a šetnicu treba aplicirati prema fondovima. Amandman vijećnika Jadranka Mijalića, a tiče se javnih potreba u sportu, i povećanje stavke za sport sa 1,3 na 1,4 milijuna kuna i to za NK Vrbovec ću podržati – zaključno je rekao Bregović.

U raspravu se prva uključila vijećnica Maja Novosel (SDP). – Rekli ste gradonačelniče da je proračun izbalansiran i uravnotežen i da je predviđeno 16 milijuna kuna od EU projekata, a s obzirom na sramotnih 7 posto realiziranih u ovoj godini nemam razloga vjerovati da će u sljedećoj godini biti nešto drugačije. Proračun je ponovo napuhan – rekla je Maja Novosel.

novosel maja

Vijećnik Denis Kralj (SDP) je također rekao da je proračun prenapuhan i predizboran. – Napravljen je prema sistemu “drži vodu dok majstori odu”, da drže do lokalnih izbora i onda raspad sustava – rekao je Kralj. Dodao je kako će poreznom reformom jedinice lokalne samouprave izgubiti dio prihoda.

kralj

– U sličnoj situaciji smo bili prije dvije godine kad vam je sličnom poreznom reformom SDP-ova Vlada uzela novac da bi povećala plaće građanima, a vi ste u prijedlogu proračuna za 2015., smanjili planirane prihode od poreza na dohodak za 15 posto.

Sad kad vam HDZ-ova Vlada oduzima novac vi prihode povećavate. Rezali ste prijevoz učenika, stipendije, poskupio je vrtić, smanjene su plaće i smanjen je iznos za novorođenčad, a trebalo je optužiti Milanovića da ljudima oduzima novac. Sad kad Plenković uzima i nikome ništa. Govorio sam vama iz HDZ-a da vas treba biti sram, jer ste uzeli novac učenicima, studentima, rodiljama, a sad se pravite blesavi kad HDZ uzima – kazao je Kralj i dodao kako je porez na promet nekretnina iznosio 400 tisuća kuna. Stopa će se smanjiti na 4 posto, a vi prihode povećavate za 100 posto. Prihodi se napuhavaju za projekt vrtića u Lonjici.

– Komunalna naknada planira se 22 posto više nego u prethodnoj godini zbog ažuriranja baze podataka koje se provodi na terenu, a na temelju toga je u ovoj godini povećana naknada za 15 posto. Izgradnja parkirališta na sajmištu, pa nije li to u najmu? – upitao je Kralj i dodao kako su božićnice umirovljenicima lažna obećanja.

Vijećnik Dejan Jaić (HSS) rekao je kako su sve pozicije nerealne. – Smatram da gradonačelnik koristi mogućnosti da se igra politike, kao što je on to nama rekao na Radio Vrbovcu. Ne može dobiti našu podršku u takvom formatu – rekao je Dejan Jaić.

jaic

Vijećnik Jadranko Mijalić (HSLS) kazao je kako na svijetu nije čuo za proračun od općinskog do državnog nivoa da su svi bili zadovoljni. – Nemoguće je da je proračun neuravnotežen, jer prihodna i rashodna strana su abeceda. Kada ga gledamo kao politički dokument bez obzira koja stranka bila na vlasti bio bi odraz određenih želja i obećanja. Niti jedna stranka se toga neće odreći i to znam, jer sam imao priliku braniti proračun i kad je HDZ napadao proračun i tvrdio da je prenapuhan, nesocijalan i da nije razvojan, a htjeli smo da bude što manji i što ravniji – rekao je Mijalić.

mijalic

Dodao je kako je vrbovečki proračun realan, a s političke strane gledano i korištenja europskih fondova to je “zona sumraka”.  – Dobro je ako bude nešto od tih novaca, a normalno da neće biti svih novaca, ali to je plan kojim se ne gubi. Niste takvi diletanti da se nećete služiti istim sredstvima ako sutra dođete na vlast – poručio je Mijalić oporbenim vijećnicima.

Čelni čovjek Vrbovca Vladimir Bregović rekao je kako nije ista porezna reforma koja je uzela 2 milijuna kuna i reforma koja uzima, ali isto toliko i vraća. – Napuhavanje s lijeve strane je napuhavanje jer ne razumijete financijski tijek proračuna i gospodarstva, a gospodin Jaić nije tri godine podržao proračun, pa bi se čudio da ga prihvati. Apeliram na njegove kolege i HSS koji promišlja prema našim poljoprivrednicima za koje smo iz proračuna napravili puno dobra. Unaprijed zahvaljujem svima koji će podržati proračun, a oni koji neće prihvatiti sve što ćemo raditi u Vrbovcu, bolje da u te dijelove grada ne dolaze – rekao je Bregović na što mu je Denis Kralj s klupe dobacio “kaj ti pričaš”.

Vijećnik Tihomir Antolković (SDP) rekao je kako problem proračuna nije porezna reforma nego iseljavanje ljudi i smanjenje broja zaposlenih na području Vrbovca. – Više treba ulagati u gospodarstvo i omogućiti investicije kojih treba na području grada – rekao je Antolković.

antolkovic

Gradonačelnik Vladimir Bregović zaključno je rekao kako će se parkiralište kod sajmišta definirati upravo kroz program izgradnje komunalne infrastrukture. -Pratite programe i vidjet ćete zašto se ulaže. Znam da nećete podržati proračun i zato se neću truditi da vam više elaboriram projekte – poručio je gradonačelnik oporbenim vijećnicima.

vrbovec1 vrbovec2 vrbovec3 vrbovec4 vrbovec7 vrbovec9 vrbovec13

 

prigorski.hr