Muzeji grada Karlovca izvijestili su u petak kako drvena cesta pronađena ranije ove godine prilikom obnove vodovodne mreže u Samostanskoj ulici u gradskoj jezgri Zvijezdi najvjerojatnije potječe s početka 18. stoljeća, s obzirom na to da su trupci iz 1716. godine.

Utvrđeno je da je rađena od hrastovine, činilo ju je 57 drvenih trupaca koji su pronađeni u dužini od tri do tri i pol metra te promjera dvadesetak centimetara, rekla je kustosica Arheološkog odjela Muzeja grada Karlovca Matea Galetić na konferenciji za novinare.

“Pronađeni su ležeći trupci koji su činili hodnu površinu, a postojali su i okomiti koji su držali konstrukciju. Cestu je držalo na okupu rubno drvo. Takve ceste su nam poznate još iz mlađeg kamenog doba. U neolitiku su bile poznate u Engleskoj, primjerice. Sačuvane su na izrazito močvarnom području. Zato nas cesta takvog formata u Karlovcu ne čudi jer znamo da je Zvijezda od samoga početka imala problem s vodom i da je ovo područje bilo močvarno, pa se tražio brz način da se napravi ulica koja bi bila funkcionalnija od blata”, navela je Galetić.

Napomenula je i kako je takva cesta u Hrvatskoj pronađena još samo u Koprivnici i da su te ceste jednake starosti. Rekla je da su se pronalaske ispitivali u Ljubljani i Debrecinu te da je u ispitivanjima sudjelovao i Fakultet šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Karlovac imao drvenu kanalizaciju

Tijekom radova u Zvijezdi pronađeni su i drveni kanali koji potvrđuju da je Karlovac imao drvenu kanalizaciju koja je naknadno bila dograđivana opekom. “Do sada je za nas važnih arheoloških nalaza bilo u ukupno devet ulica obuhvaćenih projektom obnove vodovoda i kanalizacije”, rekla je Galetić.

Pronađeni su keramički i metalni predmeti. U jednom kanalizacijskom ispustu je pronađena kožna cipela koja će se restaurirati. Pronađene su i dvije zlatne iglice.

Vršitelj dužnosti ravnatelja Muzeja grada Karlovca Igor Čulig je rekao da su istraživanja iz godine u godinu sve bogatija, a gradonačelnik Damir Mandić je pozvao na strpljenje zbog radova koji bi trebali biti u potpunosti gotovi 2025. godine. “Desetljećima smo o ovome govorili. Uvjeren sam da ćemo biti ponosni na novo lice Zvijezde”, poručio je Mandić.