Profesor Josip Bešen promovirao je u Narodnoj knjižnici u Vrbovcu svoju knjigu pod naslovom “Kak se negdar teške živele”.

Ovaj uradak tiskan je u vlastitoj nakladi, a promotor je bila Udruga Osebunjek na čelu s Katarinom Zadrijom. Moderator je bio Željko Mušak, tajnik Udruge vinogradara Kaptol Preseka.

U knjizi je autor opisao život u svom rodnom selu Ledini u općina Preseka po cjelinama: Objekti i stvari, Životinje i biljke, Običaji i šege, Stvaranje obitelji i Godišnja doba.

Ledina je malo selo u kojem živi 165 stanovnika u 45 kućanstava.

– Ovo su autobiografska sjećanja, a želja mi je da ta sjećanja i zapažanja mogu čitati naša djeca, unučad, ali i stanovnici našega kraja i svi koji su Presečani, a žive širom svijeta – ističe Bešen.

Ovako piše Bešen: U kakvim sme ižami živeli predi 60-50 let. V kuinje je bil pod od zemle malo grambav (neravan), pa su ga negdar male strugali da bi bil ravneši. Zidana peć s rolem , temenem i tablami z okrigli rinki. Tu je bila jedna postelj i zibalek. Dve klope i stol su bile male nacifrani od depšega dreva. V čošku je bila na stolcu kanta z vodo i šplenjak (limeni lončić). Jena su vrata bila za vun, a jena za ganjk i bil je jen obluk kre peći, iste kak i stalaža za limene tanjire, ranje, zdele…

Budući da je tekst objavljen na internetu, čitatelji su reagirali, kao na primjer:

Katica Opčević piše: – Svaka ti čast i pohvale. Bravo. Ovom pričom podsjetio si me na djetinjstvo…

Ana Tvorić Smolčec: – Mi smo bili siromašniji od ovoga o čemu pišete. Samo jedna prostorija, a spavala sam na dasci uz zid što je bio produžetak kreveta. Kuća je imala 10-tero djece, a otac je poginuo u Prvom svjetskom ratu…

Predgovor knjizi napisala je prof. Jelena Magoš Kuten koja ističe raskoš jezika kojim piše Bešen. On je prenesen neposredno i radosno. Autor i čitatelji (čije komentare donosi) međusobno se nadopunjuju i tako tkaju bogatu tapiseriju živopisnih slika iz prošlosti.

Na promociji je Maja Martin uz gitaru otpjevala “Presečka zvona”. Tekst je napisao Josip Bešen, a glazbu Maja Martin. Na kraju je prigodni bend otpjevao “Preseku ja volim”. Na Bešenov tekst glazbu je ukomponirao Željko Mušak.

20240207_191636 20240207_182514 20240207_183528