PROJEKT TEŽAK VIŠE OD 3 MILIJARDE KUNA Evo kada će biti završena izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci – Koprivnica – državna granica

12. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Vijesti PROJEKT TEŽAK VIŠE OD 3 MILIJARDE KUNA Evo kada će biti završena izgradnja drugog kolosijeka željezničke pruge Križevci – Koprivnica – državna granica


U povodu potpisivanja Ugovora za projekt rekonstrukcije i izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica javnosti se obratio koprivničko-križevački župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota.

Župan Darko Koren kazao je kako se danas u prostorijama Vlade potpisao najveći infrastrukturni ugovor i projekt.

– Napokon kreće izgradnja drugog kolosijeka i rekonstrukcija postojećeg pruge od Križevaca preko Koprivnice do mađarske granice do Botova. Financira se najvećim dijelom iz europskih izvora. Investicija vrijedna 2 milijarde i 400 milijuna kuna bez PDV-a. Ugovor je potpisan s turskom kompanijom koja je posao dobila na međunarodnom natječaju – otkrio je Koren.

Dodao je kako se radi o 42,6 km pruge u što su uključeni i infrastrukturni objekti, nadvožnjaci, tri željezničke postaje, nekoliko stajališta i cijeli niz manjih infrastrukturnih objekata. Rok izvršenja je 42 mjeseca, odnosno u listopadu 2023. godine dionica bi trebala bi biti završena.
Župan je istaknuo kako je projekt izuzetno zahtjevan i bitan za ovu županiju, jer će se u njega uključiti i lokalne tvrke koje pružaju podršku građevinskoj industriji, a radi se o nekih 35 djelatnosti.

– Maksimalna brzina povećava se na 160 km/h što je značajan napredak u putničkom prometu i prijevozu tereta – objasnio je.

Osvrnuo se i na kašnjenja u početku gradnje brze ceste do Koprivnice gdje je naglasio kako se dogovara dolazak ministra Butkovića zajedno s direktorom Hrvatskih cesta.

– Tema će biti nastavak gradnje brze ceste gdje su pripremni radovi u tijeku što se tiče dokumentacije i natječaja pa bi uskoro trebala početi i gradnja dionice do Kloštra Vojakovečkog – zaključio je.

Županiju posjetila bugarska veleposlanica u Hrvatskoj NJ.E. Genka Georgieva

Nakon izjava za medije župan Darko Koren primio je veleposlanicu Republike Bugarske u Hrvatskoj NJ.E.Genku Georgievu. Uz predstavnike Županijske uprave na prijemu je sudjelovao i koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

mm/prigorski.hr

Facebook Comments