U Klubu za umirovljenike vrbovečkog Crvenog križa odvijaju se svakodnevne aktivnosti iz projekta „BuBa – budi uključen, budi aktivan“, koji već godinu dana okuplja umirovljenike s područja Vrbovca i okolnih općina na raznim, brojnim i zanimljivim radionicama.

Tako su ovog tjedna, osim svakodnevnog druženja i tjelovježbe, redovnog mjerenja tlaka i šećera, mažoretkinja i kreativnih radionica te plesa, umirovljenici mogli ponoviti i naučiti nešto više o dentalnoj higijeni.

hdrpl

Radionicu dentalnog zdravlja vodila je dr.med.dent. Marijana Juršetić Kotarski, koja je okupljene uvela u osnove i razvoj oralne higijene te pritom prezentirala prava iz zdravstvenog sustava koja se odnose na dentalnu higijenu, razna stomaloška pomagala kao i proizvode za oralnu higijenu. Bilo je riječi i o informativnim cijenama dentalnih pomagala i zahvata, ali i o važnosti pravilne prehrane. Naglasila je važnost oralne higijene s ciljem očuvanja mentalnog zdravlja i samopouzdanja te samim time, socijalnih kontakata.

IMG_20211125_171434
Dr. Kotarski istaknula je tokom predavanja i značajan napredak stomatološke medicine u Hrvatskoj, kao i pozitivnu promjenu javne perspektive o dentalnoj higijeni od najranije dobi.

Radionica je izazvala velik interes umirovljenika. S obzirom na smanjene odlaske liječniku zbog epidemioloških uvjeta, sudionici su mogli čuti konkretne odgovore na svoja pitanja, ali i iznijeli vlastite primjere edukacije i pristupa zdravstvenoj skrbi, a na samom kraju predavanja, podijeljeni su im uzorci namijenjeni edukaciji o dentalnoj higijeni, poput letaka, tableta za proteze, paste za zube i četkice.