Na konferenciji za medije danas je predstavljen program manifestacije ’56. Križevačko veliko spravišče’. Manifestaciju su najavili gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, direktorica Turističke zajednice Grada Križevaca Olinka Gjigaš i redatelj predstave o pomirbi križevačkih purgera i kalničkih šljivara Adam Končić.

Predstavljanju su prisustvovali i predstavnica generalnog pokrovitelja manifestacije Carlsberg pivovare Doris Ravlić te predstavnik tvrtke koja je zlatni pokrovitelj manifestacije Radnik d.d., Darko Jambreković.

-Kao i svake godine i ove je pripremljen bogat program. Naš organizacijski odbor zaista si je dao truda i ja im zahvaljujem, jer iz godine u godinu sve je zahtjevnije koordinirat toliki broj događanja i izvođača. Okosnica će ponovo biti naša predstava, naši glumci amateri na čelu s redateljem Adamom Končićem. Hvala i našoj Turističkoj zajednici, uvijek si daju puno truda, puno je tu događanja i noviteta. Da bi sve to moglo zaživjeti potrebni su sponzori, tako da i njima zahvaljujem na podršci – kazao je gradonačelnik te dodao kako se nada da će im vrijeme biti naklonjeno.

Konferencija 9767 (2)

Direktorica Turističke zajednice Olinka Gjigaš rekla je nešto više o programu. -Tradicionalno počinjemo u petak s Križevačkim malim spraviščem, nakon toga imamo program Kufera koji traje tri dana na Nemčićevom trgu, a od 20.30 sati kreće svečana povorka otvorenja. U večernjim satima kreće eno-gastro program s Pivišćem u atriju Likovne galerije, nakon toga vatromet te prvi u nizu koncerata, a to je koncert Urbana. U subotu je dosta dječjih programa, kreativne radionice za djecu, Dječja spraviščijada znanosti i kulture, zatim dnevno i noćno promatranje neba kod Zvjezdarnice. U subotu nam u goste dolaze i kulturno-umjetnička društva iz drugih krajeva te mažoretkinje koje će predstaviti svoj program. Kroz cijeli dan tu će biti povijesne postrojbe Hrvatske vojske koja će navečer imati predstavljanje i povorku gradom. Navečer nas očekuje već dobro posjećena Večer vina i čvaraka te dva koncerta, koncert Gazdi i Vojka V te nastupi u Klubu kulture. U nedjelju startamo s keramičarskom radionicom, nakon toga slijedi prikaz običaja umivanja, štruklijada i gvercijada te u večernjim satima Europa pleše u Križevcima, zatim predstava Ponovo svađa te koncert Gibonnija. Svatovski vol kreće već u petak navečer, a u nedjelju lovci imaju svoj gastro program – zaključila je direktorica.

Konferencija 9767 (6)

Redatelj Adam Končić naglasio je kako mu je posebno drago što je osmu godinu za redom sudionik manifestacije. -U prilici sam režirati s grupom entuzijasta i sugrađana, ali i dragih ljudi koji dolaze iz kalničkog kraja. Suradnjom smo vjerujem došli do jednog kvalitetnog proizvoda koji će upravo kroz jedan entuzijazam glumaca amatera rođenih ovdje, donijeti posebnu radost, veselje i ponos svakog onog koji će gledati predstave u petak i nedjelju – poručio je redatelj Končić.

Konferencija 9767 (12)

-Jako smo sretni što smo ove godine i u Križevcima jer nama je velika želja podržati sve lokalne događaje koji njeguju kulturu, tradiciju i zajedništvo. Nadamo se da neće biti kiše i da će jedino osvježenje biti naš Zlatni Pan – kazala je predstavnica generalnog pokrovitelja manifestacije Carlsberg pivovare Doris Ravlić.

Konferencija 9767 (16)

-Zadovoljstvo i čast nam je da sponzoriramo ovo 56. Križevačko veliko spravišče. Radimo to od kad je manifestacija počela, jer je ona zaštitnik kulturnog života grada Križevaca i na neki način njegov jaki brend. Smatramo da iz godine u godinu manifestaciju treba jačati i širiti – rekao je Darko Jambreković ispred tvrtke Radnik d.d. te zaželio da i ove godine Spravišče realizira bogat kulturni i zabavni program te da građani i gosti se ugodno provedu i ponesu lijepe uspomene.

Konferencija 9767 (17)

Manifestacija „Križevačko veliko spravišče“ svoje je ime dobila u znak sjećanja na legendu o „pomirbi“ kalničkih šljivara i križevačkih purgera, te njome nastavlja tradiciju i njegovanje tradicionalnih običaja uz razvijanje bratstva i pajdašije među ljudima dobre volje.

Generalni pokrovitelj manifestacije je Carlsberg Croatia d.o.o, brend Pan pivo, zlatni pokrovitelji su Poliklinika Medikadent d.o.o. i Radnik d.d., a srebrni pokrovitelj je Erste banka.

Financijsku podršku pružili su i Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačka županija, AGS Hrvatska d.o.o., Cengiz Insaat Sanayi ve Ticerat Anonim Şirketi, Kamgrad d.o.o., Poljocentar d.o.o., Robin d.o.o., Sound Guardian i Tehnodiv-servis vl. Davor Popović, a donatori su i Geo-gigant d.o.o., Kašik d.o.o., KTC d.d., Trgo agencija d.o.o. i Frizerski salon „Suzana“.

02 Spravisce2024 Program 2 02 (2) 03 Spravisce2024 Program Fin