Euharistijsko svetište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu objavilo je ovogodišnji Program hodočašća povodom proslave ludbreške „Svete nedjelje“ koja se slavi uvijek prve nedjelje u rujnu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

„Dani ludbreške svete nedjelje“ započinju već 23. kolovoza u spomen svim palim domoljubima u 2. svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu. Toga dana bit će pobožnost Križnog puta u 10 sati, a nakon toga i sveta misa u Zavjetnoj kapeli. Navečer, u 18 sati bit će euharistijsko klanjanje, pohvale sv. Krvi Kristovoj, litanije i Večernja u župnoj crkvi.

Program se nastavlja 29. kolovoza hodočašćem mladih kada će sveta misa biti u 18 sati u Zavjetnoj kapeli, a potom Festival duhovnih pjesama “Duga” Ludbreg 2020. također na prostoru Zavjetne kapele.

Hodočašće bolesnika, osoba s invaliditetom, karitativnih djelatnika i medicinskog osoblja, djelatnika Crvenog križa Ludbreg i Varaždinske biskupije bit će 30. kolovoza. Toga dana misa će biti najprije u 7 sati u župnoj crkvi, zatim od 8 sati prijem hodočasnika, u 10 sati pobožnost Križnog puta nakon koje će odmah uslijediti hodočasnička sveta misa u Zavjetnoj kapeli te na kraju dana pohvale Krvi Kristovoj od 18 sati u župnoj crkvi.

Od ponedjeljka 30. kolovoza do srijede 2. rujna mise će svakodnevno biti u 7.30 i 19.00 sati u župnoj crkvi, dok će u utorak 1. rujna nakon mise biti i euharistijsko klanjanje.

Hodočašće ministranata i vjeroučenika bit će na „Sveti četvrtak“ 3. rujna s početkom u 10.30 sati.

Istoga dana uvečer bit će sveta misa ispred Starog grada na otvorenom, s početkom u 19.30 sati nakon koje slijedi procesija sa svijećama do Zavjetne kapele gdje se pjevaju pohvale svetoj Krvi, litanije i moli Getsemanska ura. Ovu misu će predslaviti mons. Josip Mrzljak.

Na „Sveti petak“, 4. rujna u Ludbreg, povodom proslave „Svete nedjelje“ zavjetno je hodočašće susjednih župa kada će u 7 sati misu slaviti hodočasnici Župe Martijanec, u 8 sati Župe Sveti Đurđ i te u 9 sati hodočasnici župe Veliki Bukovec.

Istog dana je i hodočašće Hrvatske policije, no ove godine bez tradicionalne procesije. Pobožnost Križnog puta, a potom i euharistijsko slavlje na otvorenom kod Zavjetne kapele započet će u 10 sati. Istog dana je i hodočašće Hrvatske policije, no ove godine bez tradicionalne procesije. Pobožnost Križnog puta, a potom i euharistijsko slavlje na otvorenom kod Zavjetne kapele započet će u 10 sati. Svetu misu će predslaviti mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj.

Pohvale, litanije i Večernja u čast svetoj Krvi Kristovoj bit će u crkvi od 19 sati.

Dan uoči proslave Predragocjene Krvi Kristove, u subotu 5. rujna, u Ludbreg hodočaste brojne župe iz Hrvatske. Prve dvije rane mise, u 6 i u 7 sati bit će u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, a ondje će biti i prilika za sakrament svete ispovijedi.

U Zavjetnoj kapeli na otvorenom bit će misa u 9 sati, a potom i euharistijsko slavlje uz ulaznu procesiju u svetište s početkom u 10.45 koje će predvoditi varaždinski biskup Bože Radoš.

U Zavjetnoj kapeli će biti izložena relikvija svete Krvi i Presveti Sakrament na klanjanje. Hodočasnici će moći obići oltar i to u tišini bez pjesme.

Na dan proslave Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu, na „Svetu nedjelju“ 6. rujna središnje euharistijsko slavlje predslavi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua. U 10 sati, na ulazu uz prostor svetišta, kreće procesija svećenika i biskupa prema Zavjetnoj kapeli gdje će potom započeti sveta misa.

Već od 8 sati bit će prijem hodočasnika u Zavjetnoj kapeli gdje će, u posebnoj niši, biti izložen Presveti Oltarski Sakrament kao i relikvija Svete Krvi na oltaru. Hodočasnći će moći obići oltar i izvršiti svoje zavjete, no potrebno je držati se distance i predloženih mjera za sprječavanje širenja zaraze korona virusom.

Toga dana mise će još biti u 6 i u 7 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva.

Kako poručuju iz ludbreškog svetišta, ovogodišnje slavlje bit će organizirano bez velike procesije gradom radi sprječavanja širenja bolesti COVID-19. U vrijeme hodočašća potrebno je pažljivo slušati upute Stožera civilne zaštite. Na ulazu u crkvu i Zavjetnu kapelu obavezno je dezinficirati ruke i, ako ostane mjera na snazi, nositi masku. Pričešćuje se samo na ruku te je potrebno voditi računa i o održavanju