Krešimir Bagić za knjigu “Republika stiha” i Željko Senković za niz svojih kritika objavljenih u Bibliovizoru Trećeg programa Hrvatskog radija – dobitnici su nagrada Julija Benešića na 27. Đakovačkim susretima hrvatskih književnih kritičara koji su počeli u Đakovu, a u petak će završiti u Trnavi.

Bagiću je dodijeljena Nagrada Julija Benešića, a Senkoviću istoimena Povelja zahvalnosti.

Književno-kritičarski rad ovogodišnjih laureata predstavio je predsjednik Povjerenstva za dodjelu nagrada Julija Benešića Goran Rem.

Ovogodišnja središnja tema Susreta, odnosno njihovog okruglog stola bila je ‘Odnos hrvatske i slovenske književnosti i književne kritike’ o čemu su govorili Božidar Brezinščak Bagola, Brane Senegačnik i Robert Kuret.

Dok u Hrvatskoj nema društva književnih kritičara, u Sloveniji ono, rekao je Kuret, postoji i dodjeljuje nagradu Kritičko sito. U Sloveniji se od hrvatskih autora najviše prati Kristijan Novak, no na okruglom stolu rečeno je kako slovenski književnici i kritičari više prate srpsku književnu produkciju od hrvatske.

U nastavku programa predstavljena je manifestacija Dani Julija Benešića u Iloku, a koja nosi ime kao i nagrade koje se dodjeljuju najboljim kritičarima. Lani su održani 20. Dani Julija Benešića, a o manifestaciji je govorila ravnateljica Muzeja grada Iloka Marijana Jukić.

I na ovim Susretima sudionici promišljaju o mjestu i ulozi književne kritike, pogotovo u medijima.

“Književna kritika sve manje je u medijima, dnevnim novinama; najviše je zastupljena u stručnim časopisima”, ustvrdila je predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović Salopek. Goran Rem je ocijenio kako književna kritika ‘nije atraktivna privatnom dnevnom novinstvu koje je okrenuto žutilu, traču, skandalima’, a da je ona danas u književnim časopisima.