Obnovljen je dogovor kojim se dopušta izvoz ukrajinskog žita iz crnomorskih luka, a trebao je isteći u subotu, objavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan, a ministar u ukrajinskoj vladi je rekao da je produljenje dogovoreno za predstojećih 120 dana.

“Dogovor o žitnome koridoru trebao je isteći danas. Rezultat naših razgovora s objema stranama je produljenje sporazuma”, rekao je Erdogan u govoru u zapadnome gradu Canakkaleu, no nije otkrio na koliko je dugo sporazum produljen.

To je pojasnio ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandr Kubrakov, koji je kazao da je ugovor produljen za 120 dana.

Ujedinjeni narodi i Turska u srpnju su sklopili sporazum s Rusijom i Ukrajinom, a potom su ga u studenom produljili na dodatnih 120 dana.

Svrha sklapanja sporazuma je borba protiv globalne prehrambene krize, dijelom potaknute ruskom invazijom na Ukrajinu 24. veljače 2022. i blokadom Crnog mora.

Rusija je ranije pozvala da se sporazum obnovi na samo 60 dana, što je polovina od prethodno dogovorenog razdoblja produljenja, no Ukrajina je inzistirala na produljenju u trajanju od 120 dana.

“Sporazum ‘Inicijativa za crnomorsko žito’ produljuje se za 120 dana”, tvitao je Kubrakov. “Zahvalan glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, UN-u, predsjedniku Erdoğanu, ministru Hulusiju Akaru i svim našim partnerima što su se pridržavali dogovora”, dodao je.