PRODAJE SE ZGRADA KINA Planira se izgradnja stambeno-poslovne zgrade, a “kino” bi trebalo zaživjeti do kraja godine u Razvojnom centru i tehnološkom parku

17. svibnja 2020. Autor: prigorski.hr Križevci PRODAJE SE ZGRADA KINA Planira se izgradnja stambeno-poslovne zgrade, a “kino” bi trebalo zaživjeti do kraja godine u Razvojnom centru i tehnološkom parku


Desetljećima grad Križevci nema kino. Dvorana koja tri desetljeća ne prima posjetitelje u potpunosti je neiskoristiva, stolice su zastarjele, nema modernog projektora. U provedenoj anketi 2017. godine brojni su se građani izjasnili da im je to jedno od najvažnijih pitanja u gradu.

U sklopu izrade gradskog programa za mlade u Križevcima, Savjet mladih proveo je istraživanje o tome što mladima nedostaje u njihovom gradu. Anketa je pokazala da su to kino dvorana i predstave. No kino u Križevcima ne nedostaje samo najmlađima. Priželjkuje ga većina građana.

-Mi to shvaćamo vrlo ozbiljno, dakle imamo projekt vanjske obnovo odnosno energetske obnove zgrade kina, ali isto sad idemo u projekt iznutra projekt opremanja i projektiranja, prvenstveno modernizacija kina. Dakle, neće više biti 400 sjedala idemo na bitno manje, ali da je komfornije i da je u skladu sa današnjim standardima kako imaju ostali gradovi, rekao je za HRT prije dvije godine gradonačelnik Križevaca Mario Rajn.

Na 24. sjednici Gradskog vijeća grada Križevaca vijećnik Đuro Klopotan (HDZ) postavio je gradonačelniku pitanje vezano na zgradu kina. -Govorilo se da ćemo imati kino, a sad vidimo da se zgrada prodaje. Što se dogodilo? – upitao je vijećnik.

Križevački gradonačelnik Mario Rajn rekao je kako će projekt audiovizualne djelatnosti biti na drugoj lokaciji. -Prodaja po ovoj cijeni nije moja izmišljotina. Zgrada kina pokušava se prodati od 2016. godine. Živimo u intenzivnim vremenima, a nismo sigurni da i potres nije učinio stvari na zgradi u koju u zadnjih pet do šest godina nije uloženo u održavanje – rekao je Rajn i napomenuo kako projekt iziskuje ulaganje od 10 milijuna kuna.

-Natječaja Ministarstva graditeljstva ili Fonda za zaštitu okoliša bilo nije. Teško je procijeniti hoće li ga ikad biti. Obaveza je lokalne jedinice omogućiti zamah ako ne javnih onda javno-privatno partnerstvo. Natječaj s ovom cijenom se ponavlja od 2016. godine i treba vidjeti hoće li se išta promijeniti s ovim alternativim modelom.

Zgrada kina je dobila iznos 150 tisuća kina za projektnu dokumentaciju koju smo iskoristili. Imali smo obvezu prijaviti temeljem dobivenih sredstava na barem jedan natječaj – rekao je Rajn i dodao kako je to učinjeno.

-Odgovor koji smo dobili bio je da nismo zadovoljili je postoji niz objektivnih primjedbi. Odbijali su nas i na prijašnjim natječajima, ali tko radi ima nekad i polovičan uspjeh. Formalni uvjet je ispunjen, ali uvažavajući činjenicu da moderna produkcija ne treba više ni posebne komore ni 35-milimetarske vrpce, paralelno smo krenuli s programom opremanja multimedijalne dvorane i za audiovizualnu djelatnost.

To rade i u drugim gradovima. Nakon odbijenice počeli smo razgovarati o alternativnim modelima. Vidjet ćemo hoće li se nešto od ovoga realizirati, ali ovdje je prijedlog da se raspisuje poziv.

Grad će do kraja mog mandata imati audiovizualno prikazivačku djelatnost. Grad to zaslužuje i vjerujem da će biti do kraja 2020. godine po svim standardima na moje zadovoljstvo, na zadovoljstvo sugrađana i na zadovoljstvo mladih koji su to jasno rekli još 2017. godine u svojem istraživanju – poručio je Rajn.

Nezavisni vijećnici te vijećnici SDP-a i HDZ-a jednoglasno su donijeli odluku o prodaji zgrade kina gdje bi se trebala izgraditi stambeno-poslovna zgrada u suradnji s investitorom.

Podsjetimo, vijećnici HDS-a ranije su napustili sjednicu Gradskog vijeća.

 

 

Facebook Comments