O nedavnoj izjavi zamjenika direktora varaždinske Čistoće Saše Avirovića da bi se varaždinski otpad u Ivanec trebao odvoziti “uz dva ruska tenka” ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić zatražio je u četvrtak objašnjenje od varaždinskoga gradonačelnika Nevena Bosilja.

Zamjenik direktora Čistoće Saša Avirović, na Konferenciji o uporabi energenata iz otpada 25. ožujka u Zagrebu, rekao je govoreći o odvozu i odlaganju varaždinskog otpada kako bi “da je Hrvatska više država, a manje slučajna, odlagali otpad u Ivancu tako da bi policija išla ispred, a kamion iza”.

„Ako ne bi riješila policija, kupili bi dva ruska tenka. Sad ih imate na sniženju u Ukrajini pa bi s njima išli ispred, a mi iza. I mogli bismo odvoziti svoj otpad u Ivanec, ali mi to ne možemo jer Hrvatska ne pokazuje baš sva obilježja države“, rekao je  Avirović.

Varaždinski otpad trebao bi se odvoziti na odlagalište u Jerovcu, na području grada Ivanca, čemu se građani Ivanca protive.

Iz Ivanca su četvrtak objavili da je gradonačelnik Batinić zatražio od Bosilja, gradonačelnika  Varaždina, kao većinskog vlasnika Čistoće, objašnjenje za, kako su ocijenili, skandalozne izjave zamjenika direktora Čistoće Avirovića na konferenciji u Zagrebu.

Iz Grada Ivanca navode da izjave smatraju „krajnje degutantnima ne samo u kontekstu rata i stradavanja u Ukrajini, već i viđenja načina na koji bi Čistoća ‘rješavala’ problem ‘neposlušnog’ vodstva Grada Ivanca i njegovih građana koji se protive dovozu tuđeg smeća“.

Također, neprimjerenom smatraju i Avirovićevu izjavu da su Ivkom d.d. i Grad Ivanec mogli „zaraditi“ na dovozu varaždinskog smeća u Jerovec i „nenormalno se obogatiti, izgraditi još dva odlagališta, ugraditi podno grijanje na pločnicima u Ivancu“.

U Gradu Ivancu tvrde da „takav istup samo potvrđuje nastavak krajnje omalovažavajućeg odnosa varaždinskih struktura prema građanima Ivanca i osobito Jerovca“.

Na profilu Grada Varaždina u četvrtak poslijepodne objavljena je izjava gradonačelnika Bosilja o istupu zamjenika direktora Čistoće.

„Bez obzira na složenost problematike odvoza i sanacije otpada, izjavu zamjenika direktora Čistoće Saše Avirovića smatram neprimjerenom te ću zatražiti i očitovanje direktora Čistoće d.o.o. Zorana Sveteca. S obzirom na osjetljivost tematike, apeliram na primjerenu komunikaciju svih koji su na bilo koji način uključeni u rješavanje pitanja odvoza i sanacije otpada“, izjavio je gradonačelnik Bosilj.