Privedeni vlasnik osječke tvrtke Drava International Zvonko Bede tijekom popodneva bit će ispitan u osječko-baranjskoj policiji, gdje će iznijeti svoju obranu, izjavio je u srijedu novinarima njegov odvjetnik Mate Matić.

Policija je prethodno izvijestila kako, u suradnji s osječkim Općinskim državnim odvjetništvom, provodi kriminalističko istraživanje nad tri osobe, koje se dovode u vezu s požarom u tvornici za preradu plastike Drava International od 4. listopada.

U izjavi novinarima pred zgradom policije Matić je kazao kako će njegov klijent biti ispitan oko 16 sati te će iznijeti obranu i očitovati se na sve navode.

Smatra kako je riječ o neobičnoj situaciji, jer je riječ o postupku koji je krenuo prije tri mjeseca, pa je nevjerojatno da se nakon tri mjeseca provode takve akcije i radnje.

“Ne znam koji su pozadinski razlozi, nakon ispitivanja u policiji definitivno ide pritvorskom nadzorniku, ali ne znamo kada će biti priveden u Državno odvjetništvo”, dodao je Matić.

Tvrdi da je Bede “apsolutno miran” i spreman ispričati svoju priču. I on je uvjeren da tu postoji neka druga pozadina, o kojoj je sada nećemo pričati, jer možda nije trenutak, kaže Matić.

Odvjetnica Dubravka Krklec istaknula je da se radi o kaznenom djelu ugrožavanja okoliša otpadom i teškim kaznenim djelima protiv okoliša. S obzirom na nepravilnosti koje su do sada utvrdile nadležne stručne službe, Drava international kao pravna osoba i Zvonko Bede kao odgovorna osoba u cijelosti su već platili prekršajne kazne, izvijestila je.

Za to postoje konkretni materijalni dokazi, kao i prijava Policijskoj upravi da je tvrtki, neposredno prije samog požara, bila prerezana žica oko njihova proizvodnog pogona, dodala je Krklec.

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u Dravi International u osječkom prigradskom naselju Brijest buknuo je 4. listopada poslije ponoći, a u gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

Zbog sumnje u kazneno djela protiv opće sigurnosti u vezi s izbijanjem požara plastike tadašnji osječko-baranjski župan Ivan Anušić podnio je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba iz tvrtke i nepoznatih počinitelja.