Prilikom nadzora državne granice policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su u još dva slučaja spriječili krijumčarenje osoba i uhitili četvoricu krijumčara, priopćila je u subotu Pu brodsko-posavska.

Policajci su tijekom noći u petak, 7. lipnja, kod Slavonskog Broda kontrolirali dva osobna automobila zagrebačkih registracijskih oznaka, koja su vozili dvojica nepalskih državljana u dobi od 30 i 35 godina, te su u unutrašnjosti automobila uočili više osoba koje su nezakonito ušle u Hrvatsku.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su ih 30-godišnjak i 35-godišnjak, nakon prethodnog dogovora s nepoznatim osobama, iz koristoljublja namjeravali prevesti u unutrašnjost Hrvatske, navodi policija.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, osumnjičeni su u subotu uz kaznene prijave predani pritvorskom nadzorniku PU brodsko-posavske, a 30-godišnjak je i prekršajno procesuiran, zbog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Također u noćnim satima u petak, policajci su na novogradiškom području zaustavili kombi vozilo mađarskih registracijskih oznaka iz kojega su izašle dvije osobe te se dale u bijeg, a u tovarnom prostoru teretnog automobila policajci su uočili više stranih državljana te naknadno utvrdili da su nezakonito ušli u Hrvatsku.

Policijski službenici su pretražili područje i ubrzo pronašli osobe koje su pobjegle te ih priveli u policijsku postaju i uhitili. Utvrđeno je da se radi o 19-godišnjem vozaču i 18-godišnjem suvozaču, obojici moldavskim državljanima.

Kriminalističkim istraživanjem je također potvrđena sumnja u počinjenje kaznenog djela iz čl. 326 Kaznenog zakona te je policija osumnjičene jutros uz kaznene prijave predala pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a 19-godišnjaku su izdane i prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Prema stranim državljanima je proveden postupak sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakona o strancima, navodi se u priopćenju.