Sutkinja istrage zagrebačkog Županijskog suda odredila je jednomjesečni istražni zatvor bivšem dekanu zagrebačkog Geodetskog fakulteta Alminu Đapi te profesoru tog fakulteta Bošku Pribičeviću zbog sumnje na subvencijske prijevare na štetu EU fondova.

Kako se doznaje na sudu, Đapo i Pribičević pritvoreni su zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je Vesna Šeketin, za koju je Europski ured javnog tužitelja (EPPO) također predložio pritvaranje, puštena na slobodu uz mjere opreza.

EPPO je zatražio da se Đapi i Pribičeviću odredi pritvor i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, no sutkinja istrage je odbila taj prijedlog pa će bivši dekan i profesor ostati u zatvoru u Remetincu sve dok se ne saslušaju svi od 40-ak predloženih svjedoka.

Pored Đape, Pribičevića i Šeketin, istražni zatvor je određen za još jednog od ukupno 29 osumnjičenika od kojih je njih 25 pušteno da se brane sa slobode, nakon što su iznijeli obrane, a dio njih i priznao djela za koja ih sumnjiči EPPO.

Prijevare i zlouporabe teške dva milijuna eura

EPPO je u srijedu priopćio da je pokrenuo istragu protiv 29 osumnjičenih te jedne tvrtke zbog sumnje na subvencijske prijevare i zlouporabe na Geodetskom fakultetu teške ukupno dva milijuna eura, od čega 1,7 milijuna na štetu proračuna EU.

Europsko tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da su među uhićenima “dekan Geodetskog fakulteta i profesor na tom fakultetu, a koji se sumnjiče za zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu u postupku javne nabave, krivotvorenje službene isprave i pranje novca”.

Tužiteljstvo sumnja da su dekan i profesor, od svibnja 2019. do studenoga 2023., organizirali postupke javne nabave za robe, usluge i radove za četiri projekta ukupne vrijednosti od 5,9 milijuna eura, 85 posto sufinancirana sredstvima Europske unije.

Ta četiri projekta, dodaje EPPO, odnosila su se na procjenu rizika od prirodnih katastrofa, studiju o klimatskim promjenama, održivi razvoj morskih ekosustava i snimanje objekata kulturne baštine oštećenih u potresu.

Tužiteljstvo sumnja da su glavni osumnjičenici manipulirali u 28 postupaka nabave kako bi se odabrale određene tvrtke, obrti i odvjetnički uredi čije su odgovorene osobe dio uplaćenog novca vraćali dekanu i profesoru, osobno ili plaćanjem radova na njihovim posjedima.

Brodicu za projekt iznajmljivali turistima

EPPO nadodaje da u nekim slučajevima nisu pružane nikakve usluge, a neke su bile preplaćene ili organizirane tako da ih dobiju točno određene tvrtke, obrti ili odvjetnički uredi.

Ostali osumnjičenici su, kako se sumnja, sudjelovali u postupcima nabave na način da su podnosili nevaljane ili skuplje ponude, a sve u cilju da se odaberu oni kojima se pogodovalo.

Nakon dodjele poslova odnosno ugovora, odgovorne osobe trgovačkih društava, obrta i odvjetničkih društava su dio isplaćenog novca vraćali osobno dekanu i profesoru, a također su plaćali nevjerodostojne račune za radove izvedene na njihovim privatnim posjedima.

Uz to, EPPO sumnja da su dekan i profesor europskim novcem nabavili terenska vozila koja nisu korištene za potrebe projekta, već za njihove privatne svrhe. Pritom, izvijestio je ranije portal Telegram, vozila nisu bila označena nužnim oznakama EU financiranja, a pojavile su se tek nakon portalovog otkrića.

Istražitelji sumnjaju da su EU novcem financirali i kupnju motorne brodice koju su iznajmljivali za nautički turizam, ali i da su prikazivali lažne putne troškove i dnevnice za sebe i 11 članova projektnih istraživačkih timova i stručnih suradnika za putovanja koja nisu obavljena i to u najmanje 317 navrata.