Policijska uprava splitsko-dalmatinska u koordinaciji s Ravnateljstvom policije i u suradnji s Policijskom upravom zagrebačkom dovršila je kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjim stranim državljaninom, države Peru, izvijestila je policija.

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske duži vremenski period provodili su opsežno kriminalističko istraživanje tijekom kojeg je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da je od kolovoza 2021. godine do listopada 2022. godine, 32-godišnjak, zajedno s još tri, za sada, nepoznate osobe, na štetu najmanje pet ženskih osoba, također stranih državljanki, ostvario obilježje kaznenog djela prostitucija.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 32-godišnji državljanin Perua zajedno s još najmanje, tri za sada nepoznate osobe, na području Hrvatske organizirao pružanje seksualnih usluga, na način da su na području strane države vrbovali djevojke, kreirali internetski oglas, primali pozive klijenata i organizirali pružanje seksualnih usluga za novac, a žrtve su sukladno prethodnom postignutom dogovoru, dio novca uplaćivale preko internetske mreže za uplatu novca na račune počinitelja, nakon zaprimanja koda neposredno prije uplate i na osobne bankovne račune počinitelja.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da su žrtve kaznenog djela prostitucije boravile na području Splita, Zagreba, Rijeke, Pule, Zadra i Šibenika.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su dokazne radnje pretrage mobitela i stana na području Zagreba, kao i više međunarodnih policijskih provjera, s ciljem utvrđivanja drugih žrtava i počinitelja ovog kaznenog djela, te će se kriminalističko istraživanje i dalje nastaviti.

Policijski službenici su danas 32-godišnjeg stranog državljanina predali pritvorskom nadzorniku.