Prigodnom svečanošću u Hotelu Turist pripadnici albanske nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije obilježili su 15. obljetnicu neovisnosti Republike Kosovo. Pripadnicima albanske nacionalne manjine, te njihovim gostima, nacionalni praznik neovisnosti čestitao je i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak. Na početku svog govora pozdrave je uputio i pripadnicima „Puma“ koji se trenutno nalaze na Kosovu u misiji očuvanja mira.

– Kad već govorimo o miru, početkom 90-tih naša Domovina je krvarila. 2832 pripadnika albanske nacionalne manjine stalo je u našu obranu. Jedan od najpoznatijih je general Rahim Ademi koji je uvijek s velikim poštovanjem govorio o Pumama. Također, podsjetio bih kako život čine geste. Nedavno je preminuo „trener svih trenera“ i oproštaj Prištine od njega je zaista bio izniman. I upravo to bi trebala biti nit vodilja da ljude, narode spaja sport, glazba, kultura i gospodarstvo. Ujedno treba naglasiti kako su i Kosovo, Albanija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija na putu prema članstvu u Europskoj uniji.

Vjerujem kako Varaždinska županija, sve naše općine i gradovi imaju bogato iskustvo iz te procedure kako bi vašim zemljacima koji su ostali živjeti u tim zemljama mogli dati korisne informacije na koji način, kada govorimo o regionalnoj i područnoj samoupravi, lakše pristupiti, a isto tako na koji način i što bolje iskoristiti EU fondove – rekao je župan Stričak podsjetivši kako na području Varaždinske županije trenutno živi 226 pripadnika albanske nacionalne manjine.

– Svi pripadnici nacionalnih manjina tu su među nama, dijele našu sudbinu, i grade bolji Grad Varaždin i Varaždinsku županiju i hvala im na tome – završio je župan.

Varaždinski gradonačelnik dr.sc. Neven Bosilj u svojom govoru podsjetio je kako Albanci bilo sa Kosova, ili iz Makedonije ili Albanije žive u Varaždinu već nekoliko generacija.

– Svojim marljivim radom i sudjelovanjem u svim dijelovima društvenog života, naročito na području obrtništva, trgovine i poduzetništva pridonose napretku cijele zajednice gradeći na taj način dobru reputaciju svoje nacionalne pripadnosti u očima sugrađana. Želja mi je potaknuti vas da zadržite svoj nacionalni identitet, svoje običaje, kulturu i jezik, a Grad Varaždin bit će vam od pomoći i poticat će sve programe i ideje koje ćete predložiti u cilju očuvanja svog nacionalnog identiteta – istaknuo je gradonačelnik Bosilj.

Okupljene je pozdravila i saborska zastupnica i predstavnica nacionalnih manjina u Vladi RH Ermina Ljekaj Prljaskaj.

– Albanska zajednica, ne samo u ovoj županiji, nego i u cijeloj Hrvatskoj dala je veliki doprinos kako za vrijeme Domovinskog rata, tako i danas, prvenstveno svojim radom. Mi smo narod koji je marljiv, koji se zna jako brzo prilagoditi sredini u kojoj živi, koji je lojalan, ali uvijek moramo znati od kuda potječemo i moramo sačuvati ono najdragocjenije za nas, a to je naš identitet. A to ćemo postići ako sačuvamo svoj jezik, kulturu i tradiciju. Stoga se nadam kako ćemo i ovdje u bliskoj budućnosti uvesti dopunsku nastavu iz albanskog jezika uz pomoć naših sugrađana koji tu žive – poručila je saborska zastupnica Ermina Ljekaj Prljaskaj.

Veleposlanik Republike Kosovo u Republici Hrvatskoj NJ.E. Martin Berisha podsjetio je kako su Hrvatska i hrvatski narod stali uz bok Republici Kosovo od njenog samog priznanja do pomaganja za integriranje u međunarode organizacije.

– Albanci u Varaždinu sastavni su dio društva, jednog grada i županije gdje se osjećaju kao svoj na svome, jer im je lokalna vlast to dozvolila i na njih gleda kako svoje građane koji su se integrirali ovdje – zaključio je Berisha.

Pozdravne riječi u ime pripadnika albanske nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije uputio je predstavnik albanske nacionalne manjine Grada Varaždina Alija Redžaj, a okupljene su još pozdravili predsjednik Unije Albanaca u RH Esad Collaku, veleposlanik Sjeverne Makednije u RH NJ.E. Milaim Fetai i predstavnik albanske nacionalne manjine Međimurske županije Albert Canaj. Svečanost je svojim dolaskom uveličala i saborska zastupnica Barbara Antolić Vupora, a prisustvovali su joj i zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković i počasni konzul Albanije u RH Stjepan Šafran, kao i predstavnici drugih nacionalnih manjina koje djeluju na području Grada i Žuapnije, te ostali uzvanici.

albanska manjina albanska manjina3 albanska manjina4 albanska manjina5 albanska manjina6 albanska manjina7 albanska manjina8 albanska manjina9