Britanski princ William u utorak je pozvao na prekid sukoba u Gazi, kazavši da je tamo ubijeno previše ljudi.

William, 41-godišnji prijestolonasljednik, rekao je to na dan kad je posjetio londonske humanitarne organizacije koje djeluju na Bliskom istoku, a njegov ured priopćio je kako je svrha tog posjeta staviti naglasak na ljudsku patnju zbog aktualnog sukoba.

Princ je 2018. postao prvi visoki član britanske kraljevske obitelji koji je službeno posjetio Izrael i Palestinsku Samoupravu. Idući tjedan bit će u sinagogi u kojoj će saslušati mlade koji se bore protiv mržnje i antisemitizma.

„Ostajem duboko zabrinut zbog grozne ljudske cijene sukoba na Bliskom istoku od terorističkog napada Hamasa 7. listopada. Previše ljudi je ubijeno”, rekao je William.

„Ja, kao i mnogi, želim kraj sukoba što je prije moguće. Postoji iznimna potreba povećanja humanitarne pomoći Gazi. Ključno je da ona stigne te da se taoci oslobode”, nastavio je britanski princ.

Njegov otac kralj Karlo III. povukao se s javnih dužnosti dok traje liječenje od raka, pa se očekuje da će William preuzeti veću ulogu u kraljevskim obavezama.

Svjetski pozivi za prekidom izraelske ofenzive na Pojas Gaze proteklih tjedana su sve glasniji, u vrijeme dok Izrael priprema kopneni napad i na južni grad Rafah u kojem je smješteno više od milijun palestinskih izbjeglica iz drugih dijelova Pojasa.

“Ponekad važnost dugotrajnog mira postane jasna tek kad se suočimo s golemim razmjerima ljudske patnje”, rekao je William.