Prilikom čišćenja okućnice na području Slunja pronađena su minsko-eksplozivna sredstva – 21 raketa, lanser i  sedam ručnih bacača te 24 mine, a policija je sva eksplozivna sredstva uklonila na siguran način, izvijestila je u četvrtak karlovačka Policijska uprava.

Minsko-eksplozivna sredstva pronašlo je u srijedu dvoje građana prilikom čišćenja okučnica i o tome obavijestilo policiju.

Glasnogovornica PU karlovačke Katarina Nadia Požega kaže da su vlasnici kuće na području Slunja čistili svoju okućnicu i pronašli naoružanje.

O tome su obavijestili policiju, te su stručnjaci za protueksplozijsku zaštitu na siguran način zbrinuli 21 raketu, sedam ručnih bacača raketa Zolja, jedan lanser ručnih bacača raketa, te 24 različite mine; kumulativne tromblonske mine , trenutne tromblonske mine i jednu protupješačku improviziranu minu.

“Dio minsko-eksplozivnih sredstava uništen je na mjestu pronalaska, a ostalo je odvezeno i pohranjeno na sigurno mjesto i bit će uništeno prilikom organiziranog  uništavanja”, rekla je Požega. Dodala je da za građane više nema opasnosti od jučer pronađenih minsko eksplozivnih sredstava”.

Gradonačelnica Slunja Mirjana Puškarić je ovim povodom rekla kako je Slunj još uvijek opterećen zaostalim oružjem iz Domovinskog rata.

Napominje da ljudi znaju pronaći minsko-eksplozivna sredstva kod čišćenja djedovine ili nakon što kupe nekretnine, te im je poručila da o tome odmah obavijeste policiju, da bi stručnjaci za protueksplozivnu zaštitu procijenili kako dalje postupiti.

Puškarić je također upozorila da pojedinci i dalje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva, te je pozvala i njih i ljude koji imaju saznanja o mjestima na kojima postoje minsko eksplozivna sredstva i oružje, da to obavezno prijave policiji na broj 192.

Pohvalivši policiju za brzu i sigurnu reakciju u konkretnom jučerašnjem slučaju, Puškarić je poručila građanima da ne moraju čekati uobičajenu akciju organiziranog skupljanja ilegalnog naoružanja, jer se akcija ‘Manje oružja, manje tragedija’ održava u kontinuitetu, i građani koji prijave i dragovoljno predaju svoje naoružanje, bilo zabranjeno ili dozvoljeno, neće biti sankcionirani.

Policija je danas također izvijestila o jučerašnjem pronalasku jedne mine u Vojniću, te je i nju policija uklonila iz prostora na siguran način.