630 tisuća kuna za stazu // Staza će biti na stadionu

Pokrenulo se. Doduše, odozgo prema dolje, ali bolje i tako nego nikako. Središnji državni Ured za šport donio je odluku o dodjeli sredstava za izgradnju atletske staze u Križevcima.

To je veliki korak za križevački sport, napose Atletski klub Križevci. Nakon gotovo pola stoljeća dobit će najtrofejniji sportski klub grada toliko željenu, toliko čekanu tartan stazu i, poglavito, primjerene uvjete za treniranje i održavanje natjecanja.

Nije bilo nimalo jednostavno zaokružiti sportsku priču, pomiriti “nepomirljive”, zatomiti “mentalitet” koji je svih ovih godina “kočio” izgradnju sigurnog i suvremenog atletskog borilišta.

Razuvjerene su i “nevjerni Tome” i ostali koji su uvijek upirali prstom u druge i prosipali prazna obećanja. Svi, baš svi. Sada se nepotrebno vraćati u prošlost, jer od toga se ne živi ili bolje rečeno ne trči.

Moralo se uskladiti mnogo toga, pokucati na brojna vrata, upoznati se s ljudima kojima je sport život i koji znaju što za sportaše znače prikladni uvjeti rada. Potpuno je beznačajno tko će otvoriti stazu i u čijem će se političkom mandatu izgraditi. Bitno je da se izgradi.

Križevački atletičari i atletičarke su to zaslužili, kao i cjelokupna mladost Križevaca i potkalničkog Prigorja. Optimizam u svezi atletske staze pojavio se, realno, dolaskom Tihomira Gudića u vodstvo kluba.

foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Dokazao se itekako u organizaciji Sportskih igara mladih, a uključio se u atletski klub, ne samo zbog svojih kćeri, nego i ostale djece koja vole trčati, a ima li, doista, boljeg društva nego u kraljici sportova.

Nabavljena je i oprema, osnažen stručni rad i potpora treneru i izborniku juniorske državne vrste Dragutinu Palčiću, osigurane vrhunske dvoranske pripreme za najbolje uzdanice. Najteža zadaća bila je pronaći pravi model za zajedničku akciju oko izgradnje staze. Mukotrpan put, puno teži nego što je očekivao. Mnogi su mu predviđali “borbu s vjetrenjačama”, a malobrojni su ga sugrađani poduprijeli u tom naumu.

Donosimo komentar Tihomira Gudića koji je saznao za odluku o dodjeli sredstava prije nekoliko trenutaka.

“Nema veze. Iskreno, nisam niti u snu očekivao da će biti toliko otpora u vlastitoj sredini, pa čak i od onih kojima su puna usta sporta i koji su na riječima jaki, a na djelu neuspješni. Bilo je podmetanja klipova pod noge, ali najmanje sam ja bitan. Izdržao sam i nisam se predavao zbog te djece, zbog atletičara, bilo na amaterskoj ili profesionalnoj razini koji su zaslužili odgovarajuću stazu.

Trebalo ju je izgraditi ili obnoviti daleko ranije, još u vrijeme petorostrukog olimpijca i najboljeg sportaša Križevaca i Koprivničko-križevačke županije svih vremena i počasnog građanina Križevaca Branka Zorka.

No, što je – tu je. Okrećemo se budućnosti i odmičemo se, na neki način, od provincijskog razmišljanja. Imali smo dva olimpijca u klubu, Branka Zorka i Ninu Habuna, imamo danas sjajne atletičare poput Ide Šimunčić, Veronike Drljačić, Nevena Krulića, Rudolfa Kralja, Ognjena Mergona, pa i mlađih trkača i trkačica koje pokazuju napredak iz utrke u utrku, od Davida Ježa do mojih Marcele i Anamarie.

Oni su ta naša vrijednost, staza je njihova zasluga.”-rekao je Tihomir Gudić dodajući da se mora posebno zahvaliti zanesenjacima koji su pridonijeli da staza u skoroj budućnosti “ugleda svjetlo dana. -Maurizio Novosel, moram spomenuti ime legendarnog križevačkog sportskog novinara koji je godinama pratio i strepio što će biti sa stazom. Riječi hvale upućujem i medijima kojis u podržavali i pratili naš rad – zaključio je Gudić.

U atletskom klubu su sve napravili da se projekt uspješno završi. Uključio se i Središnji državni Ured za šport sa 630 tisuća kuna. Županija Koprivničko-križevačka poduprijet će, hvale vrijedan projekt s 200 tisuća kuna, a s jednim manjim iznosom uključit će se i Sportske igre mladih.

Grad je na potezu. Nema natrag. Izbor je samo jedan – svi i sve za atletsku stazu. Najljepša vijest uoči najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Staza koja život znači!

prigorski.hr