Prije pet godina napustio nas je Marcel Kovačić

7. travnja 2021. Autor: prigorski.hr Vremeplov Prije pet godina napustio nas je Marcel Kovačić


Prije pet godina napustio nas je Marcel Kovačić, dugogodišnji domar Hrvatskoga doma, križevački fotograf, novinar, suradnik brojnih medija, novina, a jedan od posljednjih aranžmana bio mu je na našem portalu, kojem se pridružio od samog početka.

marcel

Marcel Kovačić rođen je u Križevcima 20. siječnja 1951. Odrastao je sa sestrom Marijom i braćom Jurjem, Danijelom i Božidarom. Osnovnu školu završio je u Križevcima, srednju je polazio u Zagrebu, a završio je i građevinsku školu u Pakracu.

Kod oca Marcela izučio je dva zanata, za proizvođača ogledala i staklorezača. Oženio se 4. listopada 1975. Ljubicom Arki iz Erdovca s kojom je odgojio troje djece, Marcel, Ivana i Ana.

marcel (5)

Marcela najviše pamtimo kao sveprisutnog domara, kućnog majstora, a po potrebi i redara u Hrvatskom domu, kojeg je uzornom brigom održavao u redu. No istovremeno nije propuštao nikakvo gradsko događanje koje je marljivo bilježio fotoaparatom.

Marcel Kovacic

Kao revnosno gradski kroničar sakupio je opsežnu dokumentaciju, koja bi po sortiranju i objavljivanju svakako predstavljala jedinstvenu kroniku zadnjih decenija 20. i početka 21. stoljeća, u godinama prije digitalnih fotografskih tehnologija. Njegova posljednja izložba fotografija bila je postavljena u prostorima Križevačkih štatuta na Dan grada Križevaca 24. travnja 2015.

marcel (4)

Bio je posebno angažiran u župskoj zajednici, te je predvodio hodočašća pješaka na Mariju Bistricu, bio križevački dopisnik katoličkom tjedniku Glas Koncila. Rado je pješačio, vozio bicikl, bio je duhovit čovjek, uvijek spreman na šaljivi komentar, čovjek uistinu osebujna duha.

marcel (3)

Zdenko Balog/prigorski.hr

Facebook Comments