Prijatelji životinja savjetuju: “Ostanite doma i jedite voće i povrće, kako bi osnažili organizam”

26. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Gastro kutak Prijatelji životinja savjetuju: “Ostanite doma i jedite voće i povrće, kako bi osnažili organizam”


U vremenu kada je svima najvažnije oruđe u zaštiti zdravlja i života mantra „Ostani doma”, udruga Prijatelji životinja ukazuje na važnost biljne prehrane.

-Prisiljeni smo biti u svojim domovima i manje se kretati, a istodobno voditi računa o svojemu zdravlju. Voće, povrće, mahunarke i druge namirnice biljnog podrijetla podižu imunitet i osnažuju naš organizam kako bi se zaštitio od virusa, a u slučaju bolesti lakše i brže oporavio- ističu iz Udruge.

Pozivaju da svi pokažemo odgovornost i brigu jedni za druge poštujući propisane zaštitne mjere i štiteći svoje zdravlje veganskom prehranom.

Navode da je uravnotežena i raznovrsna biljna prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama ključ zdravog i dugovječnog života.

-Ako se želimo zaštititi od koronavirusa, imajmo na umu da su biljne namirnice bogate antioksidansima i fitokemikalijama koji nas štite od različitih bolesti, dok meso, jaja i mlijeko povećavaju stvaranje sluzi, što otežava rad bijelih krvnih stanica koje štite organizam od štetnog djelovanja mikroorganizama- kažu Prijatelji životinja.

Dodaju da konzumacijom biljnih namirnica gradimo snažan imunitet koji se lakše izbori s virusnim i bakterijskim infekcijama, a ujedno stvara otpornost organizma na razne bolesti i hidratizira tijelo, što nam je sada potrebnije nego ikada!

-Svima nam je sada važno imati snažan imunitet koji se postiže konzumiranjem što više voća i povrća, odnosno biljne prehrane- poručuju Prijatelji životinja te dodaju,

-Ako već imamo dijagnosticiranu neku bolest, prehrana namirnicama biljnog podrijetla učinit će da se osjećamo bolje i snažnije te pomoći u ozdravljenju. Ako imamo gripu ili prehladu, raznovrsni veganski obroci odličan su izvor vitamina, minerala, nutrijenata i hranjivih tvari koji će nam pomoći u bržem ozdravljenju i oporavku – poručuju.

Dobrobiti prehrane namirnicama biljnog porijekla mnogobrojne su.

Osim što je takva prehrana nenasilna i etički ispravna, znanstveno je dokazano da sprječava razvoj i pojavu mnogih bolesti. Dr. T. Colin Campbell u svojoj knjizi „Kineska studija” ističe rezultate više od 750 istraživanja kojima je utvrđeno kako konzumacija bjelančevina životinjskog podrijetla pridonosi razvoju raka, dijabetesa, bolesti srca i krvožilnog sustava te mnogih drugih bolesti.

Ugledni nutricionist i znanstvenik, dr. Neal Barnard, napominje da su nutricionisti još 50-ih godina prošlog stoljeća utvrdili da biljna hrana sadrži obilje zdravih bjelančevina koji našem imunosnom sustavu pomažu u stvaranju antitijela, reguliraju šećer u krvi i metabolizam masti, važni su za stvaranje energije te izgradnju organizma i obnovu tkiva.

Čuvena je Einsteinova izjava da ništa ne može donijeti toliko dobrobiti ljudskome zdravlju i povećati šanse za opstanak života na Zemlji kao što to može prelazak na vegansku prehranu.

-Ova pandemija koronavirusa govori nam da je vrijeme da postanemo vegani i svakodnevno konzumiramo proizvode biljnog podrijetla kako bismo stvorili jak imunitet koji nije podložan bolestima, a u isto vrijeme spriječili nastanak novih, jačih virusa koji nastaju zbog uzgoja životinja za hranu- zaključuju Prijatelji životinja.

Pozivaju sve da se prijave na Vege izazov preko prijavnice na www.veganopolis.net te sljedećih 30 dana saznaju sve o veganstvu i isprobaju recepte za ukusna, zdrava i raznovrsna veganska jela.

Facebook Comments