Danas se u organizaciji udruge Prijatelji životinja održava 11. VegeSajam, kao jednodnevna najava 14. ZeGeVege festivala. 30 izlagača, među kojima su predstavnici velikih hrvatskih proizvođača, kao i malih obiteljskih gospodarstava, s ponudom biljne hrane i veganskih inačica mesnih i mliječnih proizvoda te kozmetike koja nije testirana na životinjama, okupila se na zagrebačkome glavnom trgu gdje će biti do 20 sati.

Zajednički cilj je pokazali koliko su veganske namirnice ukusne i sve dostupnije, a nužne za naš opstanak. S izlagačkih mjesta restorana širili su se neodoljivi mirisi su mamili posjetitelje da isprobaju poznata im jela u veganskoj verziji.

Uz mnoštvo degustacija, promocija i edukativnih sadržaja, svi posjetitelji mogli su se uvjeriti kako izbacivanjem mesa, mlijeka i jaja iz svoje prehrane ne propuštaju baš ništa, a dobivaju puno i oni sami, i okoliš, i životinje. Na VegeSajmu je dostupno i oko 30 vrsta biljnih sireva i mlijeka, uz veganske paštete, burgere, salame, sushi, kobasice i slastice, ali i razno egzotično voće i delikatese poput, primjerice, klica u jabučnom octu.

VegeSajam na zabavan i pristupačan način educira građane o problemima uzrokovanima iskorištavanjem prirode i životinja te o nužnosti održivog načina življenja, koji dugoročno omogućava opstanak biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikost, prirodnu ravnotežu, miran suživot svih bića na Zemlji te prevenciju i suzbijanje raznih bolesti.

O važnosti veganske hrane i proizvoda posjetitelji su mogli saznati i preko edukativnih panoa i od volontera Prijatelja životinja. Predstavnici jednog od prvih utočišta za životinje s farma u Hrvatskoj, Plavi križ, pričali su kako žive njihovi štićenici – jarac Hrčak, svinje Vivi, Rozika i Duda te ovce Eva, Odin, Pickles, Janja, Greta, Sissy, Matilda i Molly.

-U tijeku je 11. VegeSajam! Dođite s nama proslaviti u samom središtu Zagreba suosjećajan i održiv način prehrane kojim možemo zaustaviti i klimatske promjene. Uz puno pozitive, ukusne klope, smijeha i vedrine, mijenjajmo svijet nabolje! – poručuju Prijatelji životinja.

Iz udruge Prijatelji životinja poručuju da se na VegeSajmu traži slobodno mjesto pod suncobranima restorana i pozorno sluša voditeljicu Saru Mešin, koja najavljuje degustacije i navodi korisne informacije o hrani i proizvodima s niskim ugljičnim otiskom.

Cijela organizacija VegeSajma je na neprofitnoj osnovi, a ujedno je i najava velikog ZeGeVege festivala, koji će se u rujnu ove godine održati po 14. put.

VegSaj2022_Med-3 VegSaj2022_Med-4