Udruga Prijatelji životinja obilježili su danas, 20. ožujka 2024., na zagrebačkome Trgu bana Jelačića, Svjetski dan bez mesa u društvu vege-blogerice Martine Đođo. Tom prilikom pozivali su sugrađane da istraže zdravu i suosjećajnu prehranu te isprobaju čobanac s biljnim mesom i biljno meso s roštilja koje su pripremali na licu mjesta. Dijelili su edukativne materijale i kroz razgovor poticali građane da saznaju odakle dolazi hrana na njihovim tanjurima kako bi razmislili o prednostima prelaska na ekološki prihvatljiviju prehranu.

Prijateljima životinja pridružila se Martina Đođo, programerka kojoj je hobi vođenje gastrobloga. Na svojem profilu na Instagramu @cookie.djo redovito dijeli zanimljive veganske recepte. Veganka je šest godina, a na veganstvo ju je nagnala najprije briga o zdravlju. Nakon istraživanja utjecaja mesne i mliječne industrije na životinje i okoliš, glavni motiv postala joj je dobrobit svih bića i našega planeta. Autorica je besplatnog vodiča „Kuham i štedim”, sa savjetima za jeftinu kupovinu i ekonomičnije kuhanje te pravilno skladištenje hrane. Osim toga, objavila je i razne druge besplatne vodiče koji sadrže informacije i upute o bitnim temama u veganskoj prehrani, kao i kuhanju općenito.

Hrana je, kako navodi Martina, najveća stavka prosječnog hrvatskog mjesečnog budžeta, a odabirom biljnih namirnica možemo značajno i uštedjeti. Tako bi, primjerice, za izradu čobanca sa životinjskim mesom za šest osoba prema klasičnom receptu trebalo izdvojiti 33 eura, a za veganski čobanac na bazi sojinih komadića i povrća samo 16 eura, što je upola manji iznos! Osim toga, veganski čobanac jednako je ukusan, manje kaloričan i puno zdraviji. Naime, Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), koja je dio Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), objavila je još 2015. godine da su prerađevine crvenoga mesa, a i crveno meso, kancerogeni i da mogu uzrokovati rak, osobito rak debeloga crijeva. Biljno meso, poput sojinih komadića ili kupovnih biljnih burgera na bazi proteina raznih mahunarki, pruža širok spektar nutrijenata potrebnih za opće zdravlje uključujući kalcij, željezo, kalij i vitamin C. Sadrži malo zasićenih masti i ne sadrži kolesterol, što ga čini zdravim izborom za srce.

„Postoji zaista velik izbor biljnog mesa i ponuda stalno raste. Svatko može naći nešto za sebe i uživati u poznatom okusu, a usput i poštedjeti životinje”, kažu Prijatelji životinja. Pozivaju sve da se ovoga proljeća odvaže na Vege izazov na www.veganopolis.net: „Pridružite se globalnoj inicijativi koja promiče svijest o važnosti zdrave prehrane i očuvanja okoliša – jednostavno, započnite proljeće bez mesa. Meatout je prilika da zajedno istražimo raznolikost bezmesnih opcija i da se educiramo o prednostima biljne prehrane. Osim toga, ovaj dan služi i kao podsjetnik na važnost smanjenja potrošnje mesa radi smanjenja emisija stakleničkih plinova i zaštite prirodnih resursa!”

Takozvani Meatout svuda u svijetu obilježava se već gotovo 40 godina, povodom dolaska proljeća. Proljeće simbolizira preporod i obnovu prirode, a sve nas potiče na zdrave, etične i ekološke odluke među kojima je najutjecajnija ona o prelasku na vegansku prehranu.

Više informacija o Svjetskom danu bez mesa može se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

2 (9) 4 (7) 3 (6) 5 (4) 6 (4) 7 (1) 10 12 (4) 11 (3) 14 15 (1) 20 23 27 28 (1) 1 (13)