Prijatelji životinja i činčila Činči pozvali građane da na samo nekoliko minuta iskuse “ŽIVOT U KAVEZU”

Medijskom akcijom, koja se je održala u petak 19. veljače 2016. od 11 sati na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, činčila Činči, uz pomoć aktivista Prijatelja životinja, pozvala je građane da joj se pridruže u kavezu na nekoliko minuta ili da barem pogledaju fotoprikaz uzgoja, koji je bio postavljen uz dvometarski kavez.

život u kavezu

Time je željela svim građanima, barem na trenutak ili dva, predočiti osjećaj zatočeništva, straha, neizvjesnosti i beznađa koje činčile proživljavaju na farmama za uzgoj. Besmislen život u zatočeništvu na kraju završava elektrokucijom, bolnim lomljenjem vratova ili gušenjem plinom, a sve kako bi se čak 200 malih izmučenih tijela oderalo za samo jednu bundu!

Hrvatski Zakon o zaštiti životinja, koji je stupio na snagu 1. siječnja 2007. godine, prepoznao je ovu okrutnost nad životinjama i uveo zabranu uzgoja svih životinja u svrhu proizvodnje krzna. Nakon prijelaznog razdoblja od deset godina, tijekom kojega su se uzgajivači ovog simpatičnog južnoameričkog glodavca trebali prilagoditi drugim, etičnijim i humanijim oblicima poslovanja, ta odredba trebala bi zaživjeti 1. siječnja 2017. godine.

život u kavezu

Nakon devet godina velika većina uzgajivača ispoštovala je prijelazno razdoblje, no unatoč tome pojavila se inicijativa za rušenje ove hvalevrijedne zakonske odredbe. Prijedlog da se iz zabrane izuzmu činčile paradoksalan je s obzirom na to da se činčile jedine i uzgajaju u Hrvatskoj. To je izrugivanje donesenim zakonima i hrvatskoj vlasti, kao i građanima koji su s više od 70 posto podržali zabranu uzgoja životinja radi krzna.

život u kavezu
Dobrobit činčila u uzgoju nemoguće je postići. Stoga su zabranu uzgoja radi krzna donijele mnoge države poput: Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Irske, Nizozemske, Danske, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije, a slijedom strogih propisa uzgoj je onemogućen i u Njemačkoj, Norveškoj, Švedskoj i Švicarskoj.

Činči u svojem apelu skreće pozornost i na teško onečišćenje okoliša koje ova industrija izravno uzrokuje. Krzno tako predstavlja i opasnost za zdravlje radnika u pogonima prerade, pa čak i za ljude koji ga nose zbog kemikalija koje zaostaju na krznu nakon njegove obrade.
Zbog svega navedenoga, ali ponajviše opasnosti za svoj narod, Činči poziva na pomoć za spas činčila i postojećeg zakona. Kako joj se pridružiti, saznajte na www.prijatelji-zivotinja.hr.

prigorski.hr