Šef ruske plaćeničke grupe Jevgenij Prigožin u subotu je rekao da su njegovi Wagnerovci zauzeli cijeli Bahmut, no Ukrajina tvrdi da borbe još traju, ali priznaje da je situacija kritična.

Prigožin je tvrdnju iznio u video snimci u kojoj u vojnoj uniformi stoji ispred boraca Wagnera, a oni ističu ruske zastave i transparente plaćeničke grupe.

“Danas u 12 sati Bakhmut je u potpunosti zauzet. Zauzeli smo čitav grad, svaku kuću”, rekao je Prigožin.

No glasnogovornik ukrajinske vojske Serhij Šerevatji Reutersu je rekao da “to nije istina” i da se “ukrajinske postrojbe još bore u Bahmutu.” Zamjenik ministra obrane je rekao da su u tijeku žestoke borbe i da je situacija “kritična”.

Bahmut je žarište najdulje i najkrvavije bitke u ruskome ratu u Ukrajini, koji traje već gotovo 15 mjeseci.

Udaljene eksplozije mogle su se čuti u pozadini dok je Prigožin govorio u videu. Među ostalim je kazao da će se njegove snage iz Bahmuta povući od 25. svibnja zbog odmora i preobuke te da će kontrolu predati regularnoj ruskoj vojsci.

Prigožin je u video snimci ismijavao ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija i američkog predsjednika Joea Bidena, koji su u subotu sudjelovali na samitu članica G7 u Japanu.

Glavna tema rasprava svjetskih čelnika bio je rat u Ukrajini.

Obraćajući se Zelenskiju Prigožin je rekao: “Kada danas vidite Bidena, poljubite ga u vrh glave i recite mu da sam ga pozdravio.”

Prigožin je ponovio pritužbe koje je često iznosio u prošlosti. Kazao je da su njegove snage pretrpjele puno veće gubitke jer ruska vojska nije zajamčila adekvatnu potporu ni opskrbu streljivom.

Ranije u svibnju zaprijetio je da će povući svoje trupe. Tomu je prethodila bijesna tirada protiv ruskoga ministra obrane Sergeja Šojgua.

Prigožinova informacija o pobjedi uslijedila je nakon žestokih borbi koje se oko Bahmuta vode od prošlog tjedna, a Ukrajina je izvijestila da je potisnula dio ruskih snaga.

Britanska obavještajna služba u subotu je objavila kako je Rusija “vrlo vjerojatno” rasporedila nekoliko bataljuna da bi ojačala područje oko Bahmuta, nakon taktičkih uspjeha ukrajinske vojske na rubnim dijelovima grada.

Prigožin je i sam priznao da Bahmut, grad u kojemu je prije rata živjelo 70.000 stanovnika, nije imao nikakav strateški značaj, no da je dobio veliku simboličnu važnost za obje strane zbog intenziteta borbi i golemih gubitaka.