Zahtjevi obrane predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika za izuzećem tužitelja koji zastupaju optužnicu, u postupku koji se protiv njega vodi pred Sudom BiH, odbijeni su pa će se taj proces nastaviti narednog tjedna, potvrdio je u petak Dodikov odvjetnik Goran Bubić.

On je na zadnjem ročištu održanom 20. prosinca prošle godine tražio izuzeće sva četiri tužitelja koja je odredilo Tužiteljstvo BiH, tvrdeći kako su oni pristrani.

Bubić je kazao kako su ga iz Tužiteljstva BiH izvijestili da su ti prigovori odbijeni.

Nastavak sudskog procesa Dodiku zakazan je za 17. siječnja.

Formalni početak suđenja još nije uslijedio jer su dva dosadašnja ročišta prekinuta iz proceduralnih razloga.

Aktualnog predsjednika Republike Srpske Dodika Tužiteljstvo BiH optužilo je za kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika za BiH.

Optužnica protiv Dodika i direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića podignuta je jer su omogućili da se u toj tiskovini objave dva zakona što ih je usvojio parlament RS, a visoki predstavnik Christian Schmidt ih je nakon toga poništio.

Budu li osuđeni, Dodiku i Lukiću prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Osuđujuća presuda za Dodika bi značila automatsku smjenu s pozicije predsjednika RS, a za Lukića s pozicije direktora entitetskog Službenog glasnika.