Međunarodni dan civilne zaštite  i Dan civilne zaštite Republike Hrvatske obilježen je prigodnom svečanošću u varaždinskoj Županijskoj palači na kojoj su najistaknutijim pojedincima te zaslužnim institucijama iz sustava civilne zaštite na području Varaždinske županije uručene i prigodne zahvalnice, naveli su na stranicama Županije.

Svečanosti su između ostalih prisustvovali i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, njegova zamjenica ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković, Ivica Matošić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždin te pročelnik Upravnog odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje Varaždinske županije Mario Sambolec.

030322_Dan CZ_2

Tako je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak zahvalnice uručio Općoj bolnici Varaždin, Mariu Musulinu iz HGSS-a – stanica Varaždin, Danijelu Leskovaru iz PU varaždinske te Damiru Frntiću iz Društva Crvenog križa Varaždinske županije.

Čestitavši im župan Stričak je pohvalio rad svih službi koje djeluju u okviru sustava Civilne zaštite te je naglasio kako   u planu razvoja sustava civilne zaštite Varaždinske županije, posebno mjesto zauzima izgradnja Regionalnog centra civilne zaštite.

– Regionalni centar civilne zaštite omogućio bi prvenstveno objedinjavanje žurnih službi i operativnih snaga, njihovo žurno objedinjeno djelovanje, te rješavanje skladišnog i radnog prostora. Radimo na realizaciji tog projekta. Koristim priliku da istaknem kako je  opremljenost naših žurnih službi vrlo dobra, a Županija redovno brine o opremljenosti snaga, prije svega o vatrogascima, crvenom križu te o  gorskoj službi . Redovno ih sufinanciramo, ulažemo u njihovu opremu, a podržavamo i različite edukacije koje njihovi članovi pohađaju – rekao je župan te dodao kako je značaj Civilne zaštite bio izuzetno vidljiv tijekom Domovinskog rata kada su pripadnici civilne zaštite uložili izvanredne napore kako bi stradanje stanovništva bilo što manje.

030322_Dan CZ_3

– Civilna zaštita u Republici Hrvatskoj, kao i ostalim zemljama diljem Europe i svijeta, i danas ima izrazito zahtjevnu ulogu u borbi s jednim od najvećih izazova današnjice – pandemije infektivne bolesti COVID-19, a sasvim je sigurno da će opet imati važnu ulogu i u nadolazećoj krizi – zaključio je župan.

Nakon podjele zahvalnica upriličćeni je okrugli stol s nekoliko predavanja koje su održali doc.dr.sc. Matija Orešković na temu Osiguranja stabilnosti objekta prilikom projektiranja obzirom na seizmičnost, zatim prof.dr.sc. Božo Soldo je govorio o primjerima  mnogobrojnih oštećenja građevina kod nastanka potresa s naglaskom na prometnice, o procjenama rizika izlagao je mr.sc. Tomislav Jarmić iz Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Varaždinske županije, dr.sc. Stjepan Strelec s Geotehničkog fakulteta pričao je o likvefakciji, amplifikaciji i kategorizaciji tla prema seizmičnosti, a govorilo se i o ulozi vatrogastva kod pojave potresa čije primjere je naveo Mario Rogina iz Vatrogasne zajednice Varaždinske županije dok je doc.dr.sc. Davor Stanko iznio  procjene seizmičkog rizika građevina i kulturne baštine u RH. Viđenje procjene rizika u Republici Hrvatskoj dao je  Nedeljko Kučej ispred Područnog ureda civilne zaštite Varaždin.

030322_Dan CZ_4

Predavačima te sudionicima okruglog stola obratila se i zamjenica župana, ujedno i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je naglasila  kako Varaždinska županija proaktivno sudjeluje u izgradnji i unapređenju sustava civilne zaštite te je jedna od najaktivnijih na području civilne zaštite i spašavanja u Republici Hrvatskoj.

– Osim dobre opremljenosti i sudjelovanja u svim operativnim akcijama, nedavno smo izradili i  Smjernice za izradu Procjene rizika od velikih nesreća na području Varaždinske Županije, koje su temeljni dokument jedinicama lokalne samouprave za izradu Procjena rizika za njihovo područje. Ovom prilikom želim podsjetiti na situacije u kojima se stožer našao posljednjih nekoliko godina i u kojim je pokazao svoju aktivnost, snalažljivost i spremnost.

Krajem 2012. pa krajem  2018. godine stožer je aktiviran zbog visokog vodnog vala na rijeci Dravi i plavljenja na području Općine Cestica, a krajem 2019. godine pa sve do danas stožer je stalno aktivan aktiviran zbog pandemije uzrokovane virusom COVID 19.

Iz svih tih situacija, a poučena iskustvom iz katastrofalnih poplava Varaždinska županija konstantno podiže razinu spremnosti sustava civilne zaštite, a što se posebno očituje u zajedničkim vježbama operativnih snaga civilne zaštite. U vježbama, koje su sastavni dio okuke i osposobljavanja sudjeluju žurne službe te se na predviđenim scenarijima uvježbavaju međusobna djelovanja, koordinacija i kasnijim analizama ispravljaju se uočeni nedostaci – rekla je Silvija Zagorec te naglasila kako je ova mala svečanost prilika da se i zahvalimo svim ljudima, profesionalcima te volonterima koji sudjeluju u sustavu zaštite i spašavanja, često puta izlažući svoj život opasnim i vrlo neugodnim situacijama.