Prigodni poštanski žig : 780. obljetnica Generalnoga kapitula templarskoga reda

20. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Prigodni poštanski žig : 780. obljetnica Generalnoga kapitula templarskoga reda


U ponedjeljak, 23. ožujka  u poštanskom uredu Križevci u uporabi će biti prigodni poštanski žig u spomen 780. obljetnice Generalnoga kapitula templarskoga reda. Žig su likovno oblikovali Stjepan Zdenko Brezarić i Vladimir Palošika. Priređena je i prigodne omotnica s crtežom crkve Uznesenja Marijina, autorice Štefice Palošika.

Nakon što su križari 1099. godine vratili Jeruzalem i sveta mjesta koja su četiri stoljeća bila u rukama muslimana, osjetio se novi poticaj za hodočašća koja su se i dalje odvijala u pogibeljnim vremenima. S obzirom na takve prilike, neki vitezovi odlučili su proširiti svoj zavjet, posvećujući svoj život obrani hodočasnika. Kralj Balduin II. prima ih u dvoranu svoje palače. Bilo je to u prvoj godini po njihovom osnutku 1119./1120. kada su se prozvali  “siromašnim vitezovima Kristovim ” – templari ( hramovnici ).
Godine 1147. u Parizu je osnovano prvo sjedište templara u Europi. Uskoro su templari obdareni i posjedima u Hrvatskoj (Vrana, Zdelja) te predij Glogovnica, koji su dobili od zagrebačkoga biskupa Prodana iza 1172. a prije kolovoza 1175. godine. Ne znamo koliko je bio veliki  templarski posjed niti u kojem se smjeru prostirao. Ne znamo niti gdje im se nalazio samostan s crkvom. Možda bi nam neki sačuvani toponimi mogli u tome pomoći: potok Selna, potok Vrtlin te položaji zidina i groblje istočno od sela Ivanca prema selu Čabrajima.
Ovim prigodnim poštanskim žigom  želi se obilježiti 780. obljetnicu  Generalnoga kapitula  templarskoga reda koji se je prema izvorima  u ožujku 1240. godine održao kraj Glogovnice, pod predsjedanjem  meštra Rembalda Karonskog.. “magister et fratres  congregati  capitulum  apud Glogonicam”.
Na tom kapitulu templari su rješavali  problem njihovog odnosa s cistercitima u Senju. Meštar je već 1241. pao s čitavom četom templarskih vitezova  u bici s Mongolima na Šaju. Održavanje Generalnoga kapitula  govori o značaju Glogovnice, ali nam i posredno sugerira da su templari za taj skup morali imati prostranu zgradu ako se kapitul nije održao pod vedrim nebom.
Vladimir Palošika
Facebook Comments