Prigodna omotnica i žig za jednog od najmlađih biskupa na svijetu

16. listopada 2020. Autor: prigorski.hr Križevci Prigodna omotnica i žig za jednog od najmlađih biskupa na svijetu


Na dan biskupskoga ređenja mons. Milana Stipića 17. listopada, u poštanskom uredu Križevci bit će prigodni poštanski žig. Uz žig priređena je i prigodna omotnica. Žig i omotnicu oblikovali su Stjepan Zdenko Brezarić i Vladimir Palošika.

Mons. Milan Stipić rođen je 28.prosinca 1978. u Bosanskom Novom. Djetinjstvo je proveo u Lipiku gdje je i kršten. Osnovnu školu pohađao je u Lipiku i Čazmi. Godine 1993. upisao je Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Godine 1997. ušao je u Grkokatoličko sjemenište Križevačke eparhije te je studirao na KBF-u u Zagrebu.

Uz redoviti studij aktivno se bavio crkvenom glazbom istočnoga obreda. Za đakona je rukopoložen 8. studenoga 2002. Svećeničko rukopoloženje primio je 18. listopada 2003. u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima. Iste godine započeo je službu župnika u grkokatoličkim župama Kašt i Radatovići.

Godine 2007. dobio je naslov protojereja i preuzeo pastoralnu skrb za grkokatolike u Dalmaciji. Od 2012. do 2019. bio je župnik u Jastrebarskom. Papa Franjo imenovao ga je 18.ožujka 2019. apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije.

Osim hrvatskog govori ruski, ukrajinski i engleski jezik. Tim imenovanjem mons. Stipić postao je jedan od 10 najmlađih biskupa na svijetu.

Vladimir Palošika