Među dobitnicima Godišnjih nagrada grada Vrbovca je i Radojka Britvić. U obrazloženju stoji da je godišnju nagradu dobilia za izniman doprinos, promociju, aktivno sudjelovanje i vođenje društva Izvorne folklorne skupina Brčevec, 40 godina sudjelovanja sa IFS Brčevec na manifestaciji „Kaj su jeli naši stari“, te  oko angažiranja mladih i djece u društvo i folklor  kao i za sudjelovanje na brojnim natjecanjima DVD-a Brčevec i aktivno članstvo u Mjesnom odboru Brčevec.

brcevec3

Koje etnografsko blago njeguje IFS Brčevec?

Izvorna folklorna skupina Brčevec, zajedno s tamburašima djeluje od 1982. godine, a njeguje plesove, pjesme i običaje svoga sela i svoga kraja. Skupina broji 60-ak članova (od 5 do 75 godina), a djeluje u dvije sekcije: dječja i starija folklorna skupina, te tamburaši.

Od samog osnivanja Društvo sudjeluje u gotovo svim kulturnim događanjima u gradu Vrbovcu, te na različitim manifestacijama u Zagrebačkoj županiji.

IFS Brčevec redovito sudjeluje na županijskoj smotri izvornog folklora u Svetom Ivanu Zelini, a u dva smo navrata predstavljali svoj kraj na Smotri folklora u Zagrebu.

Godine 1997. bili smo predstavnici Hrvatske na 10. Internacionalnom festivalu u Hattersheimu u Njemačkoj.

Surađujemo s drugim KUD-ovima (KUD Vrh iz Krka, KUD Obreška iz Obreške, KUD Derventa iz Dervente, KUD Luka, IFD Ogranak seljačke sloge Gradečki Pavlovec, KUD Antun Gustav Matoš Tovarnik, KUD Ivankovo i dr.).

Sudjelovali smo na trećoj folklornoj priredbi Rodom Srijemci u svibnja 2013., te na XIII. Smotri folklora u Starim Jankovcima 26. svibnja 2013. godine.

brcevec2
Snimili smo (naravno amaterski) narodne običaje koji su se održavali kod nas (Božić, Uskrs, Maškare,Vincekovo, Martinje, Jurjevo, Žetvu…), kako bismo ih ostavili u naslijeđe mlađem naraštaju.

Plesovi s kojima se obično predstavljamo su: koračnica, suhi most, tri koraka, rašpa, ti ti ti, puckalica, coprnica, seljančica, polka, brčevečki drmeš, dučec i pod škriljak. Nastupamo u originalnim nošnjama našega sela koje smo naslijedili od naših baka i djedova.

Doprinos IFS Brčevec na „Kaj su jeli“

Izvorna folklorna skupina sudjelovala je do sada na svim manifestacijama „Kaj su jeli naši stari“. Uvijek se predstavljamo sa starim jelima i kolačima, na koju god manifestaciju idemo van grada Vrbovca te stalno predstavljamo našu manifestaciju „Kaj su jeli naši stari“ i Grad Vrbovec.

Mladi Brčevca okosnica su rada DVD-a Brčevec. Koje su postigli uspjehe?

DVD Brčevec broji 55 članova (tu su operativni članovi, izvršni članovi, potpomažući članovi, počasni članovi, djeca u dobi od 6 do 12 godina, mladež od 12 do 16 godina. Na Županijskom natjecanju ženska ekipa osvojila je 14. mjesto od 23 ekipe, 90-ih smo bili uspješniji i na državnim natjecanjima, sada sudjelujemo na kupovima i županijskim natjecanjima.

Za sada nastavljamo u tom smjeru i da se iz tog vremena danas izdvaja i prva veteranka Veronika Sesvečanec. DVD Brčevec obilježio je ove godine 83. godinu uspješnog rada.

Koje je planove realizirao Mjesni odbor Brčevca?

Asfaltirano je 50 m ceste (prema obitelji Zlatka Sesvečana), asfatirana je cesta Brčevec -Prilesje u dužini od 720 m i očišćene su grabe uz put prema Prilesju, uređene su bankine kroz selo, prekriven je društveni dom, promijenjene su elektro instalacije u domu koji je proširen i legaliziran, nabavljeno je 200 stolica i 6 stolova, uređen je okoliš, uvedeno je novo centralno grijanje, napravljen je odvodni kanal od 3 km, malčirane su živice uz glavnu prometnicu.

Od cesta i bankina nije za sada ostalo ništa jer se radi kanalizacija.