Pri renoviranju kupaonice u Donjem Lapcu pronađene su čak četiri automatske puške, još jedna poluautomatska te gotovo 800 komada streljiva i ručne bombe, izvijestila je u ponedjeljak policija koja je oružje oduzela i pohranila do uništenja.

Policija u priopćenju navodi da je na mjestu pronalaska u petak utvrdila da se radi o tri automatske puške M-70,  poluautomatskoj puški M-76, automatskoj puški M-56 te 796 komada različitog streljiva, dvije ručne bombe, vojnom nožu i 23 okvira za puške.

Istoga dana u Karlobagu je građanin dragovoljno predao tzv. kalašnjokov s 33 komada streljiva i spremnikom, što je također na siguran način odvezeno i pohranjeno u skladište do uništenja.

U povodu oba slučaja policija ističe da u Ličko-senjskoj županiji još uvijek ima zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava iz Domovinskog rata pa čak i iz II. svjetskog rata te je važno da se kod svih osvijesti opasan ovaj problem, pogotovo ako aoružanje nađu djeca.

Zato policija još jednom poziva sve koji u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje i eksploziva sredstva da ga pozivom na broj 192 prijave  i dragovoljnoj predaju, pri čemu neće biti kažnjeni.

Također, podsjećaju da se takva sredstva nipošto ne odlažu u kontejnere za smeće ili ostavljaju u prirodi, jer na taj način izravno ugrožavaju živote drugih ljudi.