Preživljavanje covida-19 poboljšalo se kod oboljelih od karcinoma u Europi

26. studenoga 2021. Autor: prigorski.hr Zanimljivosti Preživljavanje covida-19 poboljšalo se kod oboljelih od karcinoma u Europi


Europljani oboljeli od raka koji se razbole od covida-19 imaju mnogo veću vjerojatnost da će preživjeti sada nego što su imali ranije u pandemiji, otkrili su znanstvenici. Proučili su podatke o više od 2600 pacijenata oboljelih od raka zaraženih koronavirusom i liječenih u šest zemalja između veljače 2020. i veljače 2021. kako bi izračunali stope smrtnosti unutar prva dva tjedna nakon dijagnoze.

“Početne studije na ovu temu dokumentirale su stopu smrtnosti u rasponu od 30 do 40 posto kod pacijenata s rakom”, rekao je dr. David James Pinato s Imperial College London.

“Naša studija sugerira da se tijekom pandemije smrtnost postupno smanjivala, čak i prije nego što su cjepiva uvedena, smanjujući se na brojku od  12,5 posto tijekom takozvanog ‘drugog vala’ u Europi.

“Kod pacijenata s rakom, zaraženih ranije tijekom pandemije, također je bilo više komplikacija covida-19, izvijestio je njegov tim u srijedu u časopisu JAMA Oncology. Znanstvenici vjeruju da je poboljšano preživljavanje povezano ne samo s boljim liječenjem već i s boljom dostupnošću testova na covid-19 koji omogućuju raniju dijagnozu.

Ti su čimbenici “bili ključni u poboljšanju ukupnog ishoda”, rekao je Pinato. (Hina)