U Ministarstvu hrvatskih branitelja uručeni su u srijedu novi sporazumi o provedbi programa preventivnih sistematskih pregleda hrvatskih branitelja za 33 zdravstvene ustanove te je istaknuto da je tijekom dosadašnjih pregleda otkriveno čak 53.000 slučajeva oboljenja branitelja.

Tijekom dosadašnjih pregleda otkriveno je čak 53.000 slučajeva oboljenja hrvatskih branitelja, odnosno samo 7,8 posto branitelja imalo je potpuno uredan nalaz, dok su ostali upućeni na daljnju dijagnostičku obradu ili liječenje, upozorio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved Medved te pozvao branitelje da se tijekom ove godine odazovu na preventivni pregled.

“Cilj nam je smanjiti broj prijevremenih smrti, invaliditeta i onesposobljenosti te povećati mogućnosti izlječenja i produžiti očekivano trajanje i kvalitetu života hrvatskih branitelja”, rekao je Medved te dodao da branitelji, kao ranjiva skupina, zaslužuju posebnu pozornost jer su u rizičnoj dobi kada počinje i intenzivniji porast kroničnih bolesti pa su preventivni pregledi izuzetno bitni.

Pregledi su usmjereni ranom otkrivanju i liječenju kardiovaskularnih i onkoloških bolesti, dijabetesa te drugih kroničnih nezaraznih bolesti, od kojih najveći broj i umire, dodao je.

Ministar Medved je napomenuo da se tijekom 2024. u jednoj hrvatskoj županiji dosad već javilo 800 branitelja na preventivni sistematski pregled što, dodao je, pokazuje da prepoznaju važnost programa. Do sada je poziv poslan na adrese 300.000 branitelja.

Beroš: Među 53.000 slučajeva bolesti prepoznato 1.243 maligna oboljenja branitelja

Zahvalio je zdravstvenim ustanovama i medicinskim fakultetima za sudjelovanje u ekshumacijama i identifikacijama posmrtnih ostataka poginulih u Domovinskom ratu od velikosrpske agresije, a danas su im dodijeljene i braniteljske zahvalnice.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je od 53.000 slučaja bolesti i stanja prepoznato 1.243 maligna oboljenja, 9.275 kardiovaskularnih bolesti i 16.596 novootkrivenih bolesnika sa šećernom bolesti. Najavio je da se, uz ranije uvedeno testiranje na PSA, mamografiju te rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva, uvodi i niskodozni CT za rano otkrivanje karcinoma pluća.

Pozvao je na aktivno vođenje brige o vlastitom zdravlju, naglasivši kako rano otkrivanje bolesti znatno poboljšavaju ishode liječenja, naglasivši kako je zdravlje prvo.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da je praćenjem zdravstvenog stanja branitelja ustanovljeno da je ono slično općoj populaciji i da je potrebna promjena stila života i odricanje od nezdravih navika. Od 90.000 pregledanih branitelja, tek nešto manje od 10 posto nije trebalo daljnji dijagnostički ili terapijski postupak, upozorio je.

Predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb akademik Miroslav Samaržija ujedno i koordinator Nacionalnog programa za probir i rano otkrivanje raka pluća rekao je da je Hrvatska među četiri EU države u tom dijelu medicine. Sofisticiranim CT pregledom se, osim karcinoma i emfizema pluća, dijagnosticiraju i rani znakovi koronarne i bolesti aorte, istaknuo je.