Muškarac (80) je u kolovozu prošle godine stupio u kontakt s nepoznatom muškom osobom u namjeri trgovanja kriptovalutama.

Nepoznata osoba ga je lažnim prikazivanjem činjenica navela da uplaćuje novčana sredstva čime je oštećen za više desetaka tisuća eura. Policijska uprava koprivničko-križevačka provodi kriminalističko istraživanje.

Upozoravaju građana da budu oprezni kako ne bi postali žrtve investicijskih prijevara. Ukoliko se odlučite na ovakav način trgovanja i investiranja, prvo se trebate dobro informirati o svim rizicima. Također se preporuča korištenje provjerenih i registriranih investicijskih društava, a trebalo bi izbjegavati tvrtke koje imaju sjedišta u egzotičnim zemljama jer postoji velika vjerojatnost da ćete postati žrtve prijevare.

Neki od znakova koji ukazuju da biste mogli ostati bez svog novca su kada vas navodni brokeri ili posrednici uvjeravaju da je riječ o sigurnoj i lakoj zaradi te da je u tijeku akcija koju treba odmah iskoristiti.

Uporni su i nagovaraju vas na trgovanje makar nemate u tome iskustva i uvjeravaju vas da je riječ o jednostavnom načinu trgovanja. Još jedan od znakova da bi se moglo raditi o prijevari je i kada na trgovinskoj platformi nema jasno navedenih kontakata kojima se možete odmah obratiti, a brojevi s kojih vas zovu brokeri nisu iz Hrvatske te ih na njih ne možete povratno kontaktirati.