Školski sindikat Preporod ustvrdio je u srijedu u priopćenju da su nacionalni ispiti koji su se 4. ožujka počeli provoditi u osnovnim školama “besmislena i višestruko štetna aktivnost” jer nitko ne zna koji je smisao te akcije.

Sindikat tvrdi da je ta aktivnost “besmislena jer nitko ne zna odgovoriti na pitanje koji je smisao akcije koja ravnateljima zadaje organizacijske muke, učenike nepotrebno plaši, njihove roditelje bezrazložno brine, a učitelje svojski ljuti”.

Sve će to, ocjenjuje, stajati više milijuna eura koji su se mogli puno smislenije potrošiti. “Još se jednom pokazalo kako je aktualna prosvjetna vlast umješna u trošenju novca koji nema na ono bez čega se moglo i što školstvu ne donosi ništa dobra”, piše Preporod.

Uz dva prekida nastave zbog praznika, učeničkih natjecanja i školskih izleta, stvaranju posvemašnjeg nereda u organizaciji nastave u drugom polugodištu ove će godine značajno doprinijeti i nacionalni ispiti, tvrdi sindikat i pita koliko zbog njih nastavnih sati neće biti održano, koliko će gradiva ostati površno obrađeno ili nedovoljno utvrđeno te koliko će manjkati vremena za ispitivanje.

Učitelji se, ističe, s pravom pitaju dokad će biti moguće da ih se tretira kao “autsorsane” radnike Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje koji poslove provođenja ispita neplaćeno odrađuju?

Sindikat naglašava da se našlo novca za plaćanje članova povjerenstava, sastavljače pitanja i ispravljače testova, ali ga nije bilo za one koji će u školama provoditi i nadzirati pisanje ispita i odrađivati organizacijske, administrativne i druge poslove na štetu primarnoga posla zbog čega su u školama.

Njihov se rad još jednom obezvrijedio i njih se profesionalno ponizilo, smatra Preporod te poziva vladajuće da plate dežurstava na nacionalnim ispitima.